Open Window (2006)

Varenda kvinna i världen kommer inte att vilja se den här filmen, men somliga män och kvinnor kommer säkert att uppskatta den.

3 russin

På omslaget till "Open Window" finns det som vanligt ett gäng lösryckta citat från diverse recensioner. Intet konstigt med det, vi har ju läst okända amerikanska radiostationers hyllningar på otaliga okända direkt-till-DVD-rullar ett bra tag nu. "Open Window" sticker dock ut en aning, smaka på den här:

"Varenda kvinna i världen kommer att vilja se den här filmen."

Hur damtidningen ELLE kommit fram till detta sägs det inget om. Är det när varenda kvinna i världen har läst igenom sammanfattningen på baksidan av omslaget? Eller kommer varenda kvinna i världen som sett filmen förtälja att "den här filmen kommer du att vilja se" till varenda kvinna i världen som inte sett filmen? Finns det ett okänt nätverk där varenda kvinna i världen ingår, där de tipsar varandra om filmer som varenda kvinna i världen kommer att vilja se?

Som synes i rubriken tror jag inte på ELLEs uttalande, men filmen är inte så tokig ändock. Izzy och Peter är nyförlovade och så där himla gosigt kära i varandra. Deras lyckorus raseras dock hastigt av en främling som bryter sig in i huset och våldtar Izzy. En stor chock, allting förändras, nu gäller det att försöka att hitta tillbaka till det som en gång var, om det ens är möjligt?

Robin Tunney, som jag vid 22 års ålder blev lite småkär i efter att ha sett häxfilmen "The Craft", har glädjande nog intagit huvudrollen i "Open Window". Precis som jag minns henne från 90-talet sköter hon sitt jobb alldeles utmärkt. En snabb sökning på internet visar att hon dessutom är med i superpopulära "Prison Break", så där fick jag ytterligare en anledning att se till att införskaffa denna serie illa kvickt.

Cybil Shepherd spelar hysterisk moder till Izzy, och det är bara att gratulera manusförfattarna/regissören för att de faktiskt vågat slänga in en komisk karaktär i denna annars så allvarstyngda historia.

"Open Window" säger sig vara ett drama, men jag skulle nästan vilja kalla spektaklet för "romantiskt drama med komedi-inslag". Ett försök till poetiskt och arty foto samt en på tok för enkel och påklistrad upplösning drar ner betyget, men tre russin är filmen absolut värd!

© Christer Johansson
2006-12-08


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia
Open Window. Källa Noble Entertainment

Originaltitel: Open Window
USA, 2006
Regi: Mia Goldman
Med: Joel Edgerton, Robin Tunney, Cybill Shepherd, Elliott Gould, Scott Wilson

Genre: Drama     

Dela |