Death of a President (2006)

"Men han har ju inga kläder på sig!"

4 russin

USA:s president George Walker Bush sköts till döds vid ett möte i Chicago den 19 oktober 2007.

Det är premissen för Gabriel Range och Simon Finchs pseudokumentär "Death of a President". Filmen tar, i vanlig dokumentär ordning, fasta på händelserna kring den dagen och efterspelet av mordet, ur ett nationellt och internationellt perspektiv, genom intervjuer med personer i presidentens närhet och i otaliga videoklipp. Framför allt de senare gör dokumentären högst trovärdig. De visar inte enbart själva händelsen (som skapats av arkivbilder och kreativ datorgrafik) och nyhetssändningar från dagarna efter mordet, utan även hur vicepresident Dick Cheney håller ett griftetal över Bush.

Hade jag inte vetat bättre hade jag mycket väl kunnat tro att dokumentären faktiskt skildrade en verklig händelse. Radarparet Range och Finch har också gett sig på fejkdokumentärgenren tidigare i filmerna "The Man Who Broke Britain" och "The Day Britain Stopped", så de vet vad de sysslar med.

Det är dock inte det spekulativa i att, i dokumentären, mörda en högst levande president, som är poängen med "Death of a President", utan skildringen av hur det säkerhetspolitiska läget skärps i USA efter dådet, hur de medborgerliga rättigheterna inskränks med en tredje version av den famösa "The Patriot Act" och hur mordet cyniskt utnyttjas av Cheney för att främja en politisk agenda på bekostnad av sanning, teknisk bevisning, mänskligt lidande och helt vanlig moral. Dokumentären är inte sann, men det den skildrar är tyvärr högst sannolikt.

"Death of a President" är ett mycket intressant och välgjort experiment inom dokumentärfilmen. Den är också lite skrämmande. Inte bara på grund av den ovan nämnda sannolikheten utan även för att den bevisar att det vi ser och tar för sanning, som de flesta inklusive mig själv faktiskt gör med många dokumentärer, kan vara precis lika fiktivt i sin vinkling av verkligheten som vilken spelfilm som helst.

"Death of a President" rekommenderas för den som är intresserad av vart USA, vår just nu enda existerande stormakt, kan vara på väg. Innan filmen ses kan det dock vara på sin plats att läsa igenom dagens tidning för att först försäkra sig om hur den verkliga verkligheten faktiskt ser ut.

© Andreas Hallgren
2006-11-21

Källa: Noble Entertainment

Originaltitel: D.O.A.P. Death of a President
Storbritannien, 2006
Regi: Gabriel Range
Med: Hend Ayoub, Brian Boland, Becky Ann Baker, Robert Mangiardi och George W. Bush

Genre: Dokumentär, Drama, Politik
Svensk biopremiär: 2007-04-20
Hemmabio: 2007-10-17
Teman: 11:e september och därefter GFF2007


Ingår i följande teman


11:e september och därefter

GFF2007

     

Dela |