The Promise (2005)

Sagostunden börjar här

4 russin

Jag tror bestämt det är dags att kalla in Mastodontfilms-Mats från Nilecity för en kik på Chen Kaiges "The Promise". Inte för att den med sina 100 minuter är överlång utan för att de massiva stridsscener som inleder filmen definitivt sätter Cecil B. DeMille och nästan även Peter Jackson på mattan. Det är den mäktigaste tjurrusning som jag hittills sett på film.

Nu är inte resten av filmen lika mastodontisk utan bjuder istället in till mer intim slåssdans i den svärd och flygstil som vi lärde oss älska i "Crouching Tiger, Hidden Dragon" och tröttna på i "Flying Daggers". "The Promise" blåser dock nytt liv i trådhoppandet med sin mysiga sagostil och sitt, i brist på ett mer nyanserat ord, sagolika foto (av Peter Pau, som bland annat även filmade "Hukande draken").

Handlingen är enkel: När Qingcheng (Cecilia Cheung) var en liten, fattig och hungrig flicka stötte hon ihop med en gudinna. Denna gav henne ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till: att bli rik och eftertraktad. Priset är att hon aldrig ska finna långvarig lycka och äkta kärlek. Åtminstone inte förrän tiden går bakåt och snön faller på våren. Ni vet, det är alltid sådana grejer i sagor.

Tiden går framåt, närmare bestämt tjugo år. Slaven Kunlun (Dong-Kun Jang), som kan springa riktigt, riktigt fort, utmärker sig i mastodontslaget som nämndes inledningvis. Som belöning får han bli tjänare åt Den Store Generalen (Hiroyuki Sanada). När denne såras allvarlig i strid med en mystisk, svartklädd man ikläder sig Kunlun generalens rustning för att rädda rikets kung från elakingen Wuhuan (Nicholas Tse). Det hela går dock på tok och kungen dör. Kunlun räddar dock prinsessan Qingcheng (ni ser, det gick rätt bra för henne). Hon blir kär i Kunlun, fast hon tror att det är Den Store Generalen hon blir kär i. Denne har i sin tur överlevt och ett triangeldrama, med undertoner av maktkamp, med minst fyra inblandade är oundvikligt. Samtidigt får Kunlun veta mer om sin dittills okända bakgrund och Wuhuans inblandning i densamma. Alla måste lära sig vad som är viktigt i livet och värdet av att hedra sina givna löften.

Som ni märker är storyn inte så värst komplicerad. Detta är en riktigt rejäl saga, av den bastanta, pre-freudianska sort som sagor en gång var. Troligtvis är filmen också rätt "västernifierad" eftersom det, till skillnad från många andra asiatiska sagoberättelser, tycks saknas kulturella markörer och referenser som annars kan göra dessa historier lite svåråtkomliga för otränade ögon. Är man med på sagotåget och låter sig dras med i den enkla berättelsen finns det mycket att njuta av i "The Promise", inte minst det vackra fotot som tål att nämnas på nytt. Sitter man däremot och letar efter fel och brister i filmen får man snart sin skäppa full, så jag rekommenderar att man låter bli det synsättet eller ser en annan film. Jag tänker i alla fall ge "The Promise" fyra russin i betyg.

© Andreas Hallgren
2006-11-21Originaltitel: Wu ji
Kina / Hongkong / Japan / Sydkorea, 2005
Regi: Chen Kaige
Med: Dong-Kun Jang, Hiroyuki Sanada, Cecilia Cheung, Nicholas Tse, Ye Liu m.fl.

Genre: Action, Drama, Fantasy
Teman: Stockholms filmfestival 2006


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |