Bortspolad (2006)

Äventyr i avloppet

5 russin

Brittiska Aardman Animations, mest kända för sina Wallace och Gromit-filmer, har återigen slagit ihop sina kreativa påsar med Dreamworks SKG för att skapa "Bortspolad". Till skillnad från deras tidigare gemensamma äventyr, "Flykten från hönsgården" och "Varulvskaninen", är detta en helt igenom datoranimerad film. Trots detta har de lyckats behålla såväl känslan som en stor del av utseendet i det klassiska Aardman-manéret och resultatet är en charmerande mix av genuin brittiskhet och teknisk briljans. Ja, just det, det är väldigt roligt också.

Berättelsen handlar om överklassmusen Roddy (Hugh Jackman). I sin husdjurstillvaro i Londonstadsdelen Kensingtons finare kvarter har han allt han kan önska sig, men de enda han har att dela överflödet med är ett gäng livlösa barbiedockor (därmed inget ont sagt om Barbie, det här är helt enkelt inte "Toy Story", så dockorna är bara bitar av plast). Ett oväntat besök från de bredaste av folklager ledar till att Roddy, lika oväntat, blir nerspolad (och strax därpå även bortspolad, därav filmens titel) i toaletten och snart kommer att stifta närmare bekantskap med Londons undre värld, både bildligt och bokstavligt.

I kloakerna träffar han på den tuffa tjejen Rita (Kate Winslet), som tillbringar sin tid med att, med sin egenhändigt byggda båt, leta upp bortslängda saker som kan komma till nytta. Roddy får även träffa Ritas föräldrar och ett tjogtal av hennes syskon. Rita är dock jagad av gansterkungen Padda (som är vad han heter och för övrigt även är spelad av Ian McKellen) och strax är Roddy inblandad upp över sina små öron, eller ska man snarare säga att han hamnar med vatten över huvudet, för att anspela mer på filmens blöta tema? Hur som helst uppstår i vanlig ordning äventyr följt av tycke med och mellan de två.

Äventyren består av hisnande jaktscener till lands, till sjöss och till lufts, mimande franska ninjagrodor, korkade råttlakajer med laboratorieerfarenhet, en megalomanisk padda och, inte minst, ljudeffektsskapande barbershopsniglar. Förutom Indiana Jones-lika äventyr med romantisk sidohistoria är "Bortspolad" i första hand en rolig komedi. Inte minst de ovan nämnda sniglarna är väldigt roliga. Humorn rör sig från enklaste slapstick till lite mer sofistikerade referenser som till Marcel Marceau och "Hitta Nemo" (från konkurrenterna Pixar/Disney). Det finns gott om detaljer att roa sig åt i "Bortspolad", både för små och stora barn, och det gör att det antagligen går att se om filmen ytterligare några gånger med stor behållning.

Jag tvekar lite i betygssättningen, men det blir faktiskt en femma för "Bortspolad", framför allt eftersom de inte någonstans på vägen tappar bort den ack så viktiga mysiga charmen i berättandet och hos karaktärerna.

© Andreas Hallgren
2006-11-19Originaltitel: Flushed Away
Storbritannien / USA, 2006
Regi: David Bowers Sam Fell
Med: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno, Bill Nighy, Andy Serkis m.fl.

Genre: Animation, Barnfilm, Komedi
Svensk biopremiär: 2006-12-01
Hemmabio: 2007-03-21
Teman: Stockholms filmfestival 2006


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |