A Scanner Darkly (2006)

Flummigt och pladdrigt om droger

1 russin

Philip K Dicks noveller och romaner har inspirerat till häftiga scifi-klassiker genom åren. "Blade Runner" och "Total Recall" ligger väl närmast i minnet. Nu har de också lyckats med konststycket att inspirera till riktig smörja.

Keanu Reeves spelar en snut, Bob Arcter, som går undercover på sig själv (!?). Han ingår i en avdelning inom polisen som bekämpar drogen "Substance D", och alla på denna avdelning måste bära en "scramble suit" för att bevara sin anonymitet. Ingen vet vilka personer man arbetar ihop med. Arcter infiltrerar ett hushåll som använder drogen men något går fel. Han blir själv beroende av drogen och blir liksom den person som han själv jagar.

"A Scanner Darkly" använder av en sorts rotoskop-animation, ungefär som Ralph Bakshis "Sagan om Ringen" eller filmfestivalaktuella "Renaissance". Tanken är att skådespelarna och deras omgivningar ska se tecknade ut. Visst, det ser fränt ut i tio minuter men fyller ingen som helst berättarteknisk funktion och gör mig egentligen bara sur. Kisar man så ser det ut som vanlig film och det är faktiskt att rekommendera – en ännu mer huvudvärksförebyggande metod är ju att skippa filmen helt och hållet.

För "A Scanner Darkly" har inte så mycket annat som talar för den. Keanu Reeves verkar ju gilla framtidsfilmer och sköter sig faktiskt ok. I övrigt har regissör Linklater (”Dazed and Confused”, ”School of Rock”) dammat av ett gäng bortglömda skådisar som exempelvis Woody Harrelson, Winona Ryder och Robert Downey Jr. och ingen av dem imponerar. Särskilt Downey Jr irriterar som pladdrande junkie men även Harrelson, som tar sina tarvliga repliker och spelar över med dem så att det står härliga till. De påminner oss, kort sagt, om varför de glömdes bort i första taget.

Plotten är onödigt invecklad och allt meningslöst pladder får en att tappa fokus. Undertecknad var tvungen att läsa en synopsis för att greppa vad som egentligen hände. Den dramatiska expositionen har klara problem och många, långa scener står kvar som fina "kill your darlings"-uppmaningar som aldrig hörsammades. Hade detta varit en film utan "häftig" rotoskopteknik hade någon smart producent garanterat gått in och givit regissören lite hårdare riktlinjer.

Jag kan tänka mig att folk som gillar William Gibson, och blir upphetsade på att förklara filosofin bakom ”Matrix” för folk som inte bryr sig, kan gå loss på det här men vi andra bör se åt ett annat håll för våra kickar. ”A Scanner Darkly” må vara ”djup” sci-fi men här finns inget hjärta eller karaktärer att bry sig om. Här finns bara Keanu Reeves som ännu en gång i filmhistorien käkar röda piller. Synd bara att den andra ”röda piller”-filmen var så mycket bättre.

© Johan Hultgren
2006-11-12

Stockholms filmfestival

Originaltitel: A Scanner Darkly
USA, 2006
Regi: Richard Linklater
Med: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder, Sean Allen

Genre: Drama, Sci-fi
Hemmabio: 2007-01-17
Teman: Stockholms filmfestival 2006


Ingår i följande teman


Stockholms filmfestival 2006

     

Dela |