FearDotCom (2002)

DotCom-döden får ett annat ansikte än Jonas Birgersson

2 russin

Internet, det är farliga grejer det. Om man besöker sidan feardotcom.com får man se något av det värsta som finns på nätet, det vill säga dålig layout och tråkiga texter. När man skapar en webbplats åt en film vars titel är en webbadress kanske man bör göra något kreativt av detta faktum? Nåja, det kunde ha varit värre. Om man i filmen besöker samma webbadress dör man inom 48 timmar.

En serie märkliga dödsfall inträffar i staden. Offren har dött på olika vis men gemensamt är att de den sista tiden i livet betett sig lite märkligt och att de haft en tendens att blöda från ögonen. Polisen Mike Reilly (Dorff) uppdagar också, med hjälp av hälsovårdsinspektören Terry Huston (McElhone), att offren kort innan sin död besökt samma webbplats; feardotcom(.com). Webbplatsen riktar sig till samma publik som skulle kunna vara intresserade av de legendariska snuff-filmerna, och på webbplatsen visas således människor som dör på riktigt. I utredningen dyker ett skelett ur Reillys garderob upp; ett olöst fall där en galen doktor (ordentligt överspelad av Stephen Rea) flera år tidigare mördat unga kvinnor inför en webbpublik. Det tycks dock ligga mer bakom det hela och enda sättet att komma till klarhet är att Reilly själv besöker webbsidan. När han gör så förvandlas hela hans verklighet till en surrealistisk drömvärld och klockan tickar. Han och Huston har bara 48 timmar på sig att lösa fallet innan han dör.

Låter något av ovanstående bekant? I så fall har du troligtvis sett den japanska filmen "Ring" (1998). I den ser man på en viss videofilm, får ett telefonsamtal och har sedan en vecka kvar att leva. "FearDotCom" har tagit sin story och sin surrealistiska ton rakt av från "Ring", förskjutit fokus från "faran med att se för mycket på video" till "faran med att använda datorer och Internet", lagt till en galen doktor och en teori om hur ny teknik skapar nya dimensioner.

Den stora skillnaden mellan de två filmerna är dock att där "Ring" är skrämmande på riktigt, är "FearDotCom" nästan enbart fånig. Filmen har sina otäcka scener, det ska villigt erkännas, och det finns en mycket otrevlig ton i drömbilderna som målas upp. Men en stor anledning till att "Ring" fungerar så bra är att man inte helt förstår vad det är som händer. "FearDotCom" går å andra sidan många extra mil för att precis alla ska förstå allting i filmen. Därmed lyfts också alla brister i den löjeväckande grundstoryn fram i det obarmhärtiga ljuset och det mår filmen verkligen inte bra av. Två russin får det bli.

© Andreas Hallgren
2003-04-26

(c) Sony Pictures

Originaltitel: Fear.com
Storbritannien / Tyskland / Luxemburg /, 2002
Regi: William Malone
Med: Stephen Dorff, Natascha McElhone, Stephen Rea, Udo Kier m.fl.

Genre: Skräck, Thriller     

Dela |