Scoop (2006)

Mysigt mordmysterium

3 russin

Med tanke på Woodys produktionstakt (typ, en film om året) kan man väl knappast vänta sig att varje film ska bjuda på något helt unikt. Storyn i "Scoop" är föga genialisk och dess överraskningar är inte särskilt omtumlande. Man kan faktiskt också invända mot regin ibland; kravnivån har nog inte varit plågsamt hög. Ändå vill jag inte klaga alltför mycket. "Scoop" är en trevlig liten film, med många små garv.

Det är oftast Woody själv som får en att flina, inte så mycket med gamla tiders slapstick som med lustiga formuleringar mitt i den typiska svadan. En Woody som tillåter sig att se så gammal ut som han faktiskt är och som inte antyder den minsta amorösa laddning mellan sin karaktär och unga journaliststudentskan Sondra (Johansson).

De är båda amerikaner i London, hon på besök hos vänner, han för att förnöja med scentrolleri i den klassiska skolan. Under ett trick där Sondra ska trollas bort får hon besök i lådan av en nyss hädangången journalist (McShane) som lyckats smita från båtkarlen på färden över Styx för att delge henne ett äkta scoop. Det verkar som om den stilige, förmögne politikern Peter Lyman är tarotmördaren, en otäck herre som stryper prostituerade och lämnar spåkort på kropparna. Kan hon tänka sig att göra det jobb som döden hindrar honom från?

Förvirrad men fascinerad tar hon uppgiften på allvar och lockar med sig den grånade trollkarlen i vad som ska bli ett klassiskt lurendrejeri med lika klassiska romantiska komplikationer. Med lite trixande bekantar hon sig med Lyman (Jackson) och finner både indicier om hans skuld och kärleken - kanske den stora kärleken rentav. Snart finner hon att hon inte vill tro att han är skyldig, och det blir alltmer upp till den först motvillige och sedan djupt engagerade magikern att se till att sanningen kommer fram. Mycket smygande och konspirationsteoretiserande blir det.

Handlingen är lika enkel som det låter och de stora överraskningarna lyser med sin frånvaro. Det är främst i spelet mellan Johansson och Allen som komiken och charmen finns. Woody pladdrar på i den hastigt påslängda rollen som flickans far, och man hör ekon av svunna tiders Allenmonologer rabbla förbi på trevligaste vis. Scarlett charmar (och slipper undan med ett par oväntat livlöst levererade repliker) och Jackman är riktigt trovärdig i sin väldigt brittiska motsatsroll till Wolverine. Det är trevligt, lite småspännande och allmänt okrävande. "Annie Hall" står ohotad, och kommer väl alltid göra det, men så länge gubben fortsätter att producera sköna komedier är det bara att glädjas.

© Anders Lindahl
2006-10-11

©2006 Scedule II LTD.Scarlett Johansson och Woody Allen

Originaltitel: Scoop
USA / Storbritannien, 2006
Regi: Woody Allen
Med: Scarlett Johansson, Hugh Jackman, Woody Allen, Ian McShane, Charles Dance, m fl

Genre: Komedi, Mystery
Svensk biopremiär: 2006-10-13
Hemmabio: 2007-04-18     

Dela |