Edmond (2005)

Psykopat med psykbryt

4 russin

Edmond har tröttnat på sitt jobb, sin fru, sitt liv, ja kort sagt precis allting. Efter att ha fått sin framtid uttydd via tarotkort går han hem, säger till sin fru att han slutade älska henne för flera år sedan, och beger sig ut på de mörkare gränderna i jakt på en endaste sak... att få pöka.

Det visar sig dock att det inte är helt enkelt att köpa sex hursomhelst. Att Edmond är en otroligt snål och naiv gentleman gör inte saken lättare. På sin resa efter ett ligg till ett resonabelt pris stöter han dessutom på diverse low-lifes som försöker blåsa honom på pengar, alternativt råna honom. Edmond blir till slut jävligt less på den alternativa undre värld som han gett sig in i, och plockar fram psykopaten inom sig. Det är dags att använda sig av alla sina aggressioner och fördomar och leva "på riktigt".

Det här är helt och hållet William H. Macys film, han är helt bedårande bra i rollen som skön psykopat. Det hela känns lite som filmad teater, med långa sköna monologer där Edmond försöker luska ut meningen med livet. Macy överträffar sig själv nåt enormt.

Att koppla ihop den här filmen med "Falling down" är inte speciellt svårt. Snubben i "Falling Down", D-Fens, har dock ett litet ädlare mål än Edmond, han vill ju bara hem till sitt barn som fyller år, Edmond vill kort och gott ha ett ligg. Trots detta och trots att Edmond går steget längre än D-Fens på mången vis, karln är ju för bövelen både homofob och rasist, går det inte att låta bli att känna sympati även med Edmond.

Psykopater på film är himskans intressant, Edmond är inget undantag. En timme och nitton minuter är inte speciellt lång tid av ditt liv, och Edmond är värd varenda minut!

© Christer Johansson
2006-07-24


Tack till Noble Entertainment för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Inga extragrejer överhuvudtaget
Copyright: Noble Entertainment

Originaltitel: Edmond
USA, 2005
Regi: Stuart Gordon
Med: William H. Macy, Julia Stiles, Ling Bai, Denise Richards

Genre: Thriller     

Dela |