Morden vid Wolf Creek (2005)

Rå skräck i den gamla skolan

3 russin

Några saker bör man faktiskt fatta, även i extremt pressade situationer. En sådan sak är att en mordisk, tortyrtokig psykopat som bara blivit skadeskjuten inte bör lämnas ensam medans man letar efter ett sätt att fly platsen. Se först till att han inte reser sig. Allt är tillåtet, och ett vekt hamrande på ryggen med gevärskolven är verkligen i underkant. Ha lite fantasi!

Sådana saker kan jag störa mig på i Greg McLeans extremt old-schooliga skräckis. Han har säkerligen sett dem allihop - Motorsågsmassakern, Liftaren, Duellen, The Hills Have Eyes, Last House on the Left och troligen Funny Games - och han vet att skräck inte behöver vara raffinerad för att skrämmas. Han har säkert också sett "Jeepers Creepers" och sett hur lätt lite klumpig övernaturlighet kan sabba stämningen när man vill hylla gamla sorters skräck. "Wolf Creek" kan lättast beskrivas som en pragmatisk "Blair Witch" med brutalt våld, utan mysterier men ändå bistert hotfull. Ute i den australiska ödemarken, nära en mäktig meteoritkrater, händer hemska ting och med lite god eller ond vilja kan man säga att det är baserat på verkliga händelser. Någon true crime-grej på Discovery gör sig påmind, men det är lite plojvarning över påståendet om att det vi ska se är sanning - ett påstående som filmen själv lyckas skapa tvivel kring på vägen.

Annars är det stabilt gjort. Fotot är härligt tungt och klart (gissningsvis är det filmat på HD), med blå men olycksbådande skyar vilandes ovanför öde vägar, där den sämre begagnade bilen lyser som en röd färgklick mot den dammiga ödemarken. Skådisarna som spelar den billuffande trion i filmens centrum är okej, och deras karaktärer sådär trovärdiga som folk blir om man inte försöker hälla i alltför många "intressanta karaktärsdrag" på alltför kort tid, utan låter dem vara helt vanliga unga människor. När två av dem, som varit lite småkära ett tag, börjar pussas är det trovärdigt och charmigt, och ens vetskap om att det kommer gå illa för trion känns vid det här laget ganska sorglig.

Övergången från halvlyckad roadtrip med glada garv till en olycksbådande känsla av hot genomförs lika skickligt och simpelt som filmen i övrigt. Några hotfulla Aussie-rednecks, lite regn. Det räcker. Själva skräcken presenteras med samma generande men fungerande enkelhet. Tittaren fattar direkt att man bör sky den skämtsamme men märkligt humorlöse mannen från vidderna, och trion misstänker det nog, men vad gör man när bilen pajat ute i ingenstans och det är mitt i natten?

Man hoppas på det bästa och vaknar i en mardröm, är filmens svar. Och därifrån går det ur askan i elden och ner i askan igen med tillräckligt många oväntade småvändningar och grymheter för att det ska bli otrevligt spännande, så länge det varar. "Wolf Creek" är långt ifrån det blodigaste jag sett på senare år, men den bryter mot ett par regler som rysare brukar följa i någon slags hänsyn till tittarens nattsömn. Det är effektivt, om än eventuellt "oetiskt". Den sortens avighet i filmen, en dyster pragmatism där exempelvis mod inte nödvändigtvis ger en en fribiljett levande till eftertexterna, talar till filmens fördel - även om det knappast gör att man älskar den.

Karaktärerna turas om att kännas mest viktiga på ett ganska intressant sätt. Länge känns Ben (Phillips) som filmens huvudsakliga huvudperson men i mötet med den storvuxne, flinande kanske-hjälparen Mick liksom krymper han. Liz (Magrath) är nog den person du kommer minnas längst, men kanske inte av de skäl du tror (eller vill). Veteranen John Jarratt (som faktiskt var med i Peter Weirs "Picnic at Hanging Rock" vilket kanske är en händelse som eventuellt kan se ut som en tanke) är också minnesvärd, men inte totalt övertygande alla gånger.

Några dumheter och en viss osäkerhet kring hur långt de vill spela på "verkliga händelser"-lyran gör att jag retar mig lite på "Wolf Creek", fast mest i efterhand. Medan den rullar är den en primitiv och fungerande skräckis för dig som tycker att "Hostel" var en ljuspunkt på biohimlen snarare än en mörk fläck.

© Anders Lindahl
2006-07-23

Copyright Scanbox Entertainment

Originaltitel: Wolf Creek
Australien, 2005
Regi: Greg McLean
Med: John Jarratt, Cassandra Magrath, Kestie Morassi, Nathan Phillips

Genre: Skräck     

Dela |