Stay Alive (2006)

Inte så mycket bu, men inget bä heller

3 russin

När jag och polarna lirade VIC-64 på det glada åttiotalet laddade vi ibland in "Friday the 13th" och lät oss i skräckblandad förtjusning bli skrämda titt som tätt. Spelet i sig sög rätt hårt, hugg ihjäl Jason innan han hugger ihjäl alla dina polare och dig själv, typ. Dock fanns det ett, om jag inte missminner mig, samplat skrik som kunde dyka upp närsomhelst, vilket betydde att någon av dina polare blivit mördad. Man satt som på nålar, ty när skärmen började blinka och skriket dök upp "right in your face" blev man alltid skiträdd! Efter avslutad spelsejour var man tämligen uppe i varv, och tittade några gånger extra bakom hörnen när man gick upp till den mörka övervåningen i föräldrahemmet.

I filmen, som den här recensionen egentligen skulle handla om, ärver Hutch ett "underground"-spel kallat "Stay Alive" från sin mördade vän. Motvilligt samlar han ihop sina nördiga spelkompisar för att testa spelet, vilket var lite dumt, ty en grym död i spelet ger en grym död IRL.

Det är den klassiska laguppställningen som gäller, hjälten, snygg brud, goth-tjej, nörd samt den elake brodern. Det är även den klassiska "i-film-fungerar-alla-datorer-utan-problem"-lösningen som gäller, inget fummel med nätverk, grafik- och ljudkort eller spelkontroller, allt funkar till 100%. Att lämna någon ensam i ett rum, i ett jävligt otäckt och hotfullt hus där en ond grevinnas ande gör allt för att mörda besökarna, med repliken "vänta här, jag ska bara kolla en grej" får väl även det betecknas som en klassiker.

Fåniga och lite väl "på spiken" repliker är oftast lätta att hitta i "Hollywood-teen-scary-movies" och Stay Alive är inget undantag som bekräftar någon dum regel. Att säga att jag blev skrämd vore en överdriven underdrift. När man läser baksidetexten känns det som en av de dummaste filmer som gjorts. Men... De 81 minutrarna är ändock trevlig beskådning. På något viss släppte jag replikidiotin bakom mig, och då är det en riktigt påhittig historia som målas upp. Mot slutet blir det en ganska skön mix av dataspelande och verklighet, världarna kopplas ihop.

Smart av filmskaparna att köra med "onda-anden-i-dataspelet"-grejen, ty effekterna och "bossarna" ser jävligt cheesy ut då och då i förhållande till den "riktiga" världen. Men eftersom det handlar om dataspelskaraktärer så köper man att det ser ut som sunk. Billigt och glädjande, om du är filmproducent.

Överlag en trevlig film, som många kommer att såga, men som helt klart har sina poänger. Men jag blev mer skrämd av skriet i "Friday the 13th".

© Christer Johansson
2007-02-02


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Oklippt version (9 extra minuter, dock obeskådade av denne recensent)


Originaltitel: Stay Alive
USA, 2006
Regi: William Brent Brent
Med: Samaire Armstrong, Jim Bishop, Sophia Bush m fl

Svensk biopremiär: 2006-07-21
Hemmabio: 2007-01-24     

Dela |