Konspiration 58 (2002)

Finns fotboll?

4 russin

Fotboll, fotboll, fotboll överallt! är det lätt att utbrista just nu dagarna inför VM-avsparken i Tyskland. Varje tidning, tidskrift, löpsedel och en stor del teveprogram är fyllda till bredden med information om spelare, laguppställningar, arenor, Tyskland i stort som smått, bästa hejarklacktröjorna och de optimala fotbolls-vm-sångerna. Men finns VM?

För de tusentals människor som snart är på läktarplats i Berlin, Frankfurt, Kaiserslautern och de andra arenorna är det kanske lättare att avgöra den saken, men för oss i tevesoffan hemma i Svedala kan man inte låta bli att hysa ett visst tvivel. Visst skrivs och visas det mycket om VM, men källkritiska som vi är har vi alla lärt oss att inte tro på allt vi läser och hör. Tänk om hela grejen bara är ett enda stort och mycket avancerat påhitt, kanske för att locka sommarturister till Tyskland som annars åkt till Kanarieholmarna? Det kanske låter absurt, men vi har faktiskt blivit lurade förr. Det är fortfarande många som tror att Sverige var värdland för fotbolls-vm anno 1958 och för dem blev kanske Johan Löfstedts dokumentär "Konspiration 58" något av en chockupplevelse när den sändes i SVT första gången 2002.

I dokumentären får vi stifta bekantskap med Bror Jacques de Waern, en av förgrundsgestalterna bakom föreningen som heter just "Konspiration 58" och vars syfte är att avslöja den falska bilden av det påstådda VM:et i Sverige 1958. Jacques de Waern lägger fram tydliga bevis för sin sak, bland annat i film- och bildform, vilka han också presenterar mer på djupet i boken "The Football Conspiracy" och även om man som betraktare inte helt övertygas av Jacques de Waern:s framställning väcks ändå ett visst tvivel kring vad som egentligen hände den där sommaren för 48 år sedan.

Johan Löfstedt tar dock inte ställning i frågan utan låter även en rad namnkunniga personer som Kurre Hamrin, Lennart Johansson och Lars-Gunnar Björklund gå i svarsmål mot Konspiration 58 utifrån sina respektive personliga minnesbilder av händelserna. Tittaren får därmed möjlighet att själv bilda sig en uppfattning om sanningen och för just denna skribents räkning landar det diplomatiskt på att den riktiga sanningen ligger just någonstans mittemellan de två motpolerna.

Personligen är VM -58:s existens kontra icke-existens, för mig, knappast en livsavgörande fråga. Det intressantaste med Löfstedts dokumentär är däremot att den på ett tydligt sätt öppnar ögonen för vikten av att vara en kritisk betraktare. Det finns många "sanningar" som vi tar för givna utan att reflektera över dem. Det finns också många personer som anser sig sitta med facit i hand och därmed kunna visa upp den enda rätta förklaringen till skeenden och företeelser. Verkligheten är, och här får du ursäkta mig, Janne Josefsson, dock sällan så svart eller vit. Finns det minst två personer iblandade, finns det oftast även två versioner av verkligheten och den ena kanske är lika så sann, eller falsk, som den andra. Som utanförstående betraktare måste man själv vrida, vända och bända isär båda två, ifrågasätta det man ser och sedan bilda sig en egen uppfattning så gott det är möjligt. Det är naturligtvis mycket lättare att säga än att göra, men om inte annat så visar "Konspiration 58" på hur viktigt detta är.

Vad som egentligen hände 1958 kommer vi nog aldrig få reda på, men om det är så att det är fotbolls-VM i Tyskland i år och om det var så att Sverige fick silver vid ett eventuellt VM 1958, så hoppas ändå jag att historien upprepar sig. Minst.

© Andreas Hallgren
2006-06-05

Originaltitel: Konspiration 58
Sverige, 2002
Regi: Johan Löfstedt
Med: Bror Jacques de Wærn, Thomas Böhm, Per Carlsson, Ulf Drakenberg m.fl.

Genre: Dokumentär
Teman: Fotboll


Ingår i följande teman


Fotboll

     

Dela |