Firewall (2006)

Tät thriller i fin tradition, men...

3 russin

Nej, det här är alltså inte en internationell produktion av Henning Mankells "Brandvägg”. Framförallt är brandväggar per se inte det mest framträdande i den här thrillern, inte uttalat i alla fall. Men visst handlar det om säkerhetssystem som ska forceras för att flytta betydande summor från ett bankkonto till andra, av "offshore"-varianten, i det här fallet med hjälp av en ofrivillig Inside Man.

Har Harrison Ford blivit lite stereotyp med åren? Är månen rund när man ser den i sin fulla glans? Nog är det lite synd när man tänker tillbaka på 1980-talet; "Vittne till mord", ”Moskitkusten"... ja, framförallt de två. Men av det han gör nuförtiden är det ändå ungefär det här han gör med mest trovärdighet. Här går han faktiskt att ta på allvar fram till klimax. Men låt oss ta en sak i taget. Jack Stanfield (Harrison himself) har gjort sig ett namn som expert på hur man skyddar bankens tillgångar, men börjar känna sig hotad av yngre, aggressivare förmågor och framförallt bekymrad över följderna av ett samgående med ett annat företag i branschen. Han är en hyvens familjefar, betonas också omgående, samtidigt som hans karriär är inne i ungefär samma fas som Dennis Quaids karaktär i "In Good Company".

Mitt i en tid av tvivel dyker erbjudandet upp från någon som snabbt visar sig vara någon annan än han utger sig för. Familjen tas som gisslan och Stanfield ska nu knäcka alla koder som krävs för att göra tjuvarna till viljes och rädda livet på hustrun (Virginia Madsen), de två barnen (varav ett lider av en svår allergi) samt givetvis den lilla hunden i huset (ett hus som arkitektfrun designat själv och ser ut därefter; stilfullt). Poängen från filmens synvinkel är inte oväntat hur Stanfield ska lyckas överlista både sina kollegor för att undvika misstankar som försätter familjen i akut livsfara, samt helst också, till syvende og sidst, även skurkarne. Den här sortens dubbelspel har vi sett förr, i rego av Hitchcock och många andra efter honom. Det här är ett dugligt exempel. Ursäkta, men det här är en sådan film som inbjuder till kortfattade kommentarer i linje med "fungerande genrefilm", "inte originell men tät thriller" eller den ständiga reservutgången "underhållande för stunden". Säger man "medelmåttig" ger det genast negativa associationer. Den är helt OK, men saknar vitala beståndsdelar som kunnat lyfta den högre än så.

Regissören Richard Loncraine är inte av den överproduktiva sorten, men har i alla fall gjort en riktigt bra film tidigare; "Richard III”, en anakronistisk Shakespeare-tolkning med Ian McKellen som hänsynslös härskare. Paul Bettany (”Master and Commander", "A Beautiful Mind") har ännu inte hunnit fastna i ett fack och leder inbrytarligan i rollen som en affärsmässig, kallt kalkylerande psykopat i kostym och med bedrägligt oskyldig uppsyn. Ford i sin tur övertygar om att han kan göra luttrade karriärister i kostym med fina familjeideal med den äran. Men jag undrar om en Indiana Jones del 4 med honom i huvudrollen är en så lysande idé längre. Nathan Fillion från "Serenity" ryktas ju kunna vara ett alternativ i den rollen någon gång framöver, kanske snarare än sent.

Familjen i fara är ju en fin tradition i genren och "Firewall" hinner avge vibrationer som påminner om "Ransom" (en av Ron Howards bättre filmer), "Handen som gungar vaggan" och "Farlig förbindelse" (Michael Douglas & Glenn Close på diskbänken), bara som några exempel ur den rikhaltiga floran. Men otrohet är inte en del av paketet den här gången, så mycket tar jag mig friheten att säga i förväg. Filmen i stort hittar sin rytm efter en stunds trevande efter taktpinnen. Och den engagerar tillräckligt med sin hjärnornas kamp i korridorerna innan den går över i en våldsam final som kanske inte är socialrealistiskt godtagbar men ändå rafflande åtminstone på 11-årsgränsnivå. Dock är det synd att slutbilden är så mättad med sirap och symbolik. Jag tänker inte avslöja vad den föreställer, men det är bara...Lite. För. Mycket.

© Johan Lindahl
2006-05-04

Harrison Ford i FIREWALL Foto: Diyah Pera © 2005 Warner Bros. Entertainment Inc.

Originaltitel: Firewall
USA, 2006
Regi: Richard Loncraine
Med: Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen, Robert Patrick, Robert Forster

Genre: Thriller
Svensk biopremiär: 2006-04-21     

Dela |