Bandidas (2006)

Klyschigt men lite kul

2 russin

Jaha. Lite Zorro, inte så lite Robin Hood, en dos "Desperado" och till och med synliga Tarantino-komplex i en sen scen...bland annat. Med andra ord en riktig soppa, men trots allt ganska mustig för att vara så befriad från allvarliga ambitioner. Ett uppenbart tillfälle för Salma Hayek och Penélope Cruz att slå sig lösa, i regi av två norska reklamfilmare om jag förstått det rätt. Och med ett manus där Luc Besson haft en hand med. Han skriver och producerar ju betydligt oftare än regisserar numera. Kan man ge helheten mer än två russin? Antagligen inte, samtidigt som det är två russin som får mig att efterklokt grubbla över varför jag gav Steve Martins Rosa Panter lika många.

Firma Cruz & Hayek rånar banker i rättvisans namn efter en snabbkurs av en före detta expert på området (Sam Shepard, som antagligen inte jobbade mer än ett par tre dagar sammanlagt). Varför? Ja, skälen är både personliga och idealistiska. Mot sig har de en illvillig representant för en New York-bank, en man som specialiserar sig på hostile takeovers med...extreme prejudice, för att använda metaforer från vitt skilda sammanhang. Eller är de så vitt skilda, egentligen? Finansvärlden och försvarsindustrin. Bancocalypse Now... Nåja, den här filmen har inte så tungt vägande saker att säga egentligen, även om den ser ut att dra en lans för Mexikos folk omkring förra sekelskiftet, mot åtminstone de värsta avarterna av USA:s påbörjade maktövertagande i hemisfären under den perioden. (Vill man veta mer om den historiska omvälvningen kan Felipe Fernández-Armestos kompakta lilla skrift "The Americas - The History of a Hemisphere" rekommenderas, till att börja med).

Det är ett udda par som finner varandra, lite jämförbart med damerna på flykt i mexikanska roadmovien "Without a Trace” (visad på Göteborgs filmfest för några år sedan). Damerna här är ju som bekant inte kända bara för sina intellektuella attribut och de får chansen att glänsa i ständiga dekolletage, men med stövlarna på. Spanjorskan Cruz har fortfarande svårt att få flyt i engelsktalande roller och har nog en otacksammare uppgift som den mer rättrådiga flickan av folket, medan mexikanska Hayek verkar ledigare och mer bekväm som bankdirektörens dotter med skolning i Europa, ett bortskämt rikemansbarn konverterat till ädel outlaw. Vet inte om det är ett medvetet internt casting-skämt att fördela rollerna så, men en del repliker vinner på den inneboende ironin som jag inbillar mig höra när Hayek börjar meningar med "Vi i Europa...".

Ett ögonblick misstänker jag också en omedveten parodi på ”Brokeback Mountain" vid lägerelden, men de här rebelliska damerna är tveklöst hetero, vilket bland annat visar sig i en variant på bondage som framkallade många lätt generade kluckanden i den sal där vi såg filmen.
- Lite dåligt med snygga killar, kommenterade annars min fru som gärna för den varningen vidare till det globala systerskapet.
Skurken här spelas av före detta countrysångaren Dwight Yoakam som inte är främmande för psykopatroller (”Panic Room” exempelvis). Han anstränger sig knappast för att väcka någon åtrå hos det motsatta könet. Steve Zahn är en främmande frågel som närsynt brottsplatsundersökare och han är väl mer avspänningskomiker än romantisk standardikon. Även om han genomgår en mindre metamorfos längs vägen.

Det är som sagt svårt att kalla det här riktigt bra, men det är en banalitet med viss bravur som är svår att motstå helt kyligt. Även en Salma Hayek-film utan så mycket substans är ändå oftast ett misslyckande med underhållningsvärde, hävdar jag (förmodligen på andra grunder än rent filmkonstnärliga). Och det här är aningen mer slipat än till exempel hennes äventyr med Pierce Brosnan i ”After the sunset". Och för den delen mätbart vitalare än ”Sahara”, där Zahn och Cruz kamperade ihop nyligen. Men osannolikhetsfaktorn är hög och det finns många detaljer som vi helst inte ska bry oss om att analysera. Dessutom lite för många klyschor vi inte behöver höra fler gånger, som:
- Nice shot.
- Thank you.
Och vi lär oss fördelarna med att begå avancerade intrång i lokaler där vakterna är mer musikaliska än vaksamma. Det är småroligt, men töjer verkligen trovärdigheten bortom alla tillåtna gränser.

© Johan Lindahl
2006-04-25

Bandidas

Originaltitel: Bandidas
USA, 2006
Regi: Joachim Roenning Espen Sandberg
Med: Salma Hayek, Penélope Cruz, Steve Zahn, Dwight Yoakam, Sam Shepard m fl

Genre: Action, Komedi, Western     

Dela |