Ninas resa (2005)

Om detta må ni berätta

4 russin

Nina och Jerzy Einhorn diagnosticerades båda, inom loppet av ett par dagar i slutet av 1900-talet, med cancer respektive leukemi. Själv kommer jag mest ihåg Jerzy som en respektingivande representant för förintelsens överlevare, synlig ibland i TV:n där han utstrålade en livsvisdom som få förunnas. "Förunnas" är kanske helt fel ord. Livsvisdomen var en dyrköpt sådan. Det här är dock Ninas historia, berättad i filmform av dottern Lena.

Under några år lever Nina med sin familj och några släktingar i det judiska gettot i Warszawa. Ryktena går om vad som egentligen pågår i "arbetslägren" dit allt fler skickas, men det är inte alla som kan tro på dem. Klart är dock att man gör bäst i att försöka hålla sig kvar innanför murarna, kanske som arbetare i någon fabrik. Plikttrogne och modige brodern Rudek står bakom ett par lågmält mirakulösa räddningar, men den lilla cirkeln runt Nina reduceras ständigt tills det framgår att det enda sättet att klara sig är att försöka ta sig ut till den "ariska" sidan där det finns de som är beredda att riskera livet genom att härbärgera judar.

Lena Einhorns film har klara likheter med Polanskis "The Pianist". Det handlar om ett par av de få judar i gettot som lyckas undvika att hamna på tågen till Treblinka. Nazisternas värsta brott kommer vi alltså inte nära, utan får istället en inblick i vardagen i gettot, som kan vara nog så farlig. På morgonen syns döda barn liggande längs muren efter försök att smuggla in behövlig mat. Själv är Nina mycket nära att sätta livet till, både i och utanför gettot.

Skillnaderna mot Polanskis film finns bland annat, inte oväntat, i budgeten - vars begränsningar här har lett till en spartansk berättarstil som fungerar riktigt fint. Nina berättar och journalbilder och dramatiseringar illustrerar hennes ord. Det låter torftigt, men stoffet räcker långt och utförandet är skickligt. De dramatiserade sjoken utgör lejonparten av filmen och blir bitvis så uppslukande att känslan av välgjord pedagogik försvinner helt. De huvudsakligen polska skådespelarna håller hög klass, inte minst Agnieszka Grochowska i huvudrollen.

"Ninas resa" vann, kanske lite otippat, de prestigefyllda guldbaggarna för bästa film och manus. Själv hade jag gärna sett att "Zozo" fått en eller båda av dessa, men har svårt att protestera alltför högljutt. Om jag säger att "Ninas resa" känns som en film som gjord för att visas i skolor är alltså inte det menat som något negativt.

© Anders Lindahl
2006-04-24


Tack till SF Video för recensionsexemplar

"Ninas resa" fick Guldbagge för Bästa film och Bästa manus.

Originaltitel: Ninas resa
Sverige / Polen, 2005
Regi: Lena Einhorn
Med: Agnieszka Grochowska, Maria Chwalibóg, Andrzej Brzeski, Pawel Iwanicki, Malgorzata Zajaczkowska

Genre: Drama, Historia
Svensk biopremiär: 2005-11-04
Teman: Andra världskriget


Ingår i följande teman


Andra världskriget





     

Dela |