Izzat (2005)

Röjig norsk gangsterrulle

4 russin

Oslo är kanske inte staden man i första hand förknippar med en brutal undre värld och knarksmuggling, men i "Izzat" målas faktiskt en ganska övertygande bild upp av stadens skuggsida, med tuffa svartklubbar och hårda gangstas.

Inför festivalvisningen på Draken påpekar regissören Ulrik Imtiaz Rolfsen, utan att låta särskilt självbelåten alls, att filmen var den största publikmagneten för unga vuxna i Norge förra året, där den lanserades som en ren underhållningsfilm. Samtidigt nämner han att det finns andra ambitioner - att berätta om hur det kan gå när man gör fel val i livet. Det låter lite illavarslande, men jag tycker han kan stå för de orden. "Izzat" är ett röjigt kriminaldrama som smakar betydligt mer "Guds stad" än "Sökarna" men har samtidigt ett visst mått av integritet.

Inledningsscenen är synnerligen brutal, och ska återkomma senare i filmen i än brutalare form. Ljudet av järnrör mot människokropp skär genom trumhinnorna och det är ingen tvekan om var Rolfsen lagt våldsnivån. En del ganska omskakande scener blir det, men sällan eller aldrig skildrade med ett sadistiskt flin.

Första tredjedelen av filmen är annars mer charmig och humoristisk, när huvudpersonstrions dagar som 80-talskids skildras med bra tidsanda. Wasim och hans polare är "Pakis" och beundrar den hårdaste pakin av dem alla i Oslo - som presenteras när han lär sina underlydande hur man spöar skiten ur någon som muckar. Tids nog blir de tre medlemmar i hans gäng, som knappt står "Kulans" nasseliknande anhang efter i konsten att införskaffa och kränga illegala varor. Efter ett ofruktsamt besök på koranskola i Pakistan där han ska lära sig respekt återkommer Wasim och finner för gott att helhjärtat slå sig in på brottets bana. Det blir glada dagar med sprit, knark och BMW, men det blir också omöjliga val och allt mörkare dåd och konflikt hårda killar emellan.

Skådespeleriet är inte av världsklass (en del, främst norska, kommentatorer på IMDB uttrycker sig betydligt hårdare än så), men jag tycker att det är tjänligt. Sorgligt nog står en svensk för vad jag skulle kalla den svagaste insatsen.

Men filmen tjänar sina poäng på andra saker. Inte minst är den väldigt stilsäker, särskilt för en debutfilm, med totalt bekanta men stabila och fungerande grepp. Flera snygga bildlösningar, ett varierat och effektivt soundtrack och ett riktigt läckert ihopknytande av början och slut. Dessutom har manuset (en typisk Goodfellas/Trainspotting-hybrid med berättarröst och allt) plats för en del överraskningar. När jag mot slutet tror att jag ser exakt hur de tänker avrunda det hela följer en ny serie dramatiska händelser som ger ett tydligt avtryck.

"Izzat" imponerar och skakar om tillräckligt för att jag ska överse med bristerna. Det blir fyra russin, helt enkelt för att den är en film som känns som en film, snarare än en film som försöker kännas som en film.

© Anders Lindahl
2006-02-02Originaltitel: Izzat
Norge, 2005
Regi: Ulrik Imtiaz Rolfsen
Med: Emil Marwa, Assad Siddique, Khawar Gomi Sadiq, Shaheen Khan, Jan Sælid, Sudhir Kumar Kohli, Amir Malik, Daud Mirza, Elyas Mohammed

Genre: Action, Drama, Kriminalfilm
Teman: GFF2006


Ingår i följande teman


GFF2006

     

Dela |