Rent (2005)

Musikal är inte bäst på bio

1 russin

Ibland måste man som recensent ställa sig inför följande frågor: Har jag dålig smak? Var jag i helt fel sinnestämning när jag såg filmen? Borde jag ge filmen en ny chans? Man tvekar inför att såga eller hylla något när man inser att man verkar vara ensam på klotet om sina åsikter. Men hur jag än vrider och vänder på det, kikandes i alla skrymslen och snår, så kan jag inte förmå mig att hitta många ord som i snälla ordalag beskriver Chris Columbus "Rent".

Det blir långtråkigt, tjatigt och känns fånigt i de allra flesta sångnummer, och eftersom dialogen är minimal inträffar de nämnda känslorna mestadels hela tiden. Musiken är inte värdelös, och visst bjussas vi på fina dynamiska röstinsatser, men jag bryr mig inte om karaktärernas öden och äventyr, ty jag är tråkad till oändlighet. När jag snabbspolar igenom sista halvtimmen känner jag att jag sviker alla som kämpat hårt med filmatiseringen, men jag står helt enkelt inte ut längre.

Jag har förstått det som så att om man har sett musikalen live så gillar man förmodligen filmen. Samma känsla som kanske inträffar när hardcore-fans av en filmatiserad serietidning hyllar filmen, medan vi andra sitter gäspande brevid och inte fattar någonting. Jag har inte sett musikalen, men som film fungerar inte "Rent" överhuvudtaget.

© Christer Johansson
2006-11-27


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Fyra borttagna scener samt ett alternativt slut.


Originaltitel: Rent
USA, 2005
Regi: Chris Columbus
Med: Taye Diggs, Jesse L. Martin, Rosario Dawson, Adam Pascal, Anthony Rapp m fl

Genre: Musikal
Svensk biopremiär: 2006-02-24     

Dela |