Aeon Flux (2005)
You're no fun anymore, MTV!
För en rad år sedan råkade jag emellanåt zappa in på den tecknade versionen av "Aeon Flux" som sändes i musikvideolånga och ytterst svårförstådda segment på MTV:s "Liquid Television". Detta utspelade sig, om jag minns rätt, någon gång under den sista tid då det fortfarande fanns ett skimmer av ambition och "alternative"-stämning över musikkanalen. Jinglar och miniprogram på MTV var ofta rätt udda och kul, och det gällde inte minst Peter Chungs "Aeon Flux", animerad i en stram, förvriden stil som på samma gång var lika frånstötande som den var fascinerande. Jag förstod aldrig vad serien handlade om och oftast slutade avsnitten med att huvudpersonen Aeon dog, vilket knappast gjorde saken enklare att få grep om.
Mediavärlden har förändrats och MTV har blivit en mainstreamad och rätt ointressant tevekanal bland många i kabelteveleverantörernas grundutbud. Det är väl då bara passande att även "Aeon Flux" blir en mainstreamad och rätt ointressant långfilm.
Till skillnad från den animerade serien får vi i filmen möjlighet att förstå vad det hela handlar om. Filmen utspelar sig år 2415. Fyrahundra år tidigare härjade en virusepidemi i världen och
när den till slut stoppades av en forskare vid namn Goodchild återstod endast fem miljoner människor. Dessa lever nu isolerade och i högt välmående i staden Bregna medan resten av vårt jordklot återtagits av naturen. Staden styrs av familjen Goodchild i en regim som blir allt mer paranoid och ondskefull. Medan majoriteten av befolkningen lever ganska gott försvinner vissa mindre behagliga personer spårlöst, vilket aldrig är ett bra tecken i ett samhälle.
Det finns dock en spirande motståndsrörelse och huvudpersonen Aeon Flux (Charlize Theron) är en del av denna. När hennes syster mördas av stadens säkerhetsstyrkor förstärks Aeons mål att störta Trevor Goodchild (Marton Csokas) från hans självuppbyggda tron. Men, som brukligt är, upptäcker hon samtidigt en mörk hemlighet och allting är inte riktigt som hon tänkt sig.
"Aeon Flux" är alls inte ett dåligt tidsfördriv. Specialeffekterna är välgjorda, filmen är snyggt designad och de frekventa slagsmålsscenerna är ofta mycket trevliga att titta på om man gillar välkoreograferad pistol- och sparkaction. Handlingen räcker däremot inte lika långt och komplexiteten i historieberättandet skulle nästan kunna rymmas i musikvideons tre och en halva minut. Det är inte så att filmen blir tråkig att se på medan den pågår, men under eftertexterna är det bara att zappa vidare till nya äventyr och glömma bort den fullständigt. Lite mer än så borde filmskaparna ha ansträngt sig med tanke på hur mycket energi, och pengar, de ändå lagt på filmen.
Summa summarum: "Aeon Flux" intages bäst med popcorn, läsk och avstängd tankeverksamhet. Tre poäng snygg är den i alla fall, så det medelbetyget får det bli.
© Andreas Hallgren2006-02-21