Walk the Line (2005)

Cash is king

5 russin

Jag upptäckte Johnny Cash alldeles för sent i både mitt eget och hans liv. Men hans musik, röst och texter kommer alltid att hålla sig färska och fina en lång tid framöver. Jag har aldrig varit såpass insnöad att jag brytt mig om att läsa t ex "Cash: The autobiography", men efter att ha sett "Walk the line" så kommer jag nog börja snoka efter den hos min lokala favoritbokhandel.

"Walk the line" berör direkt från första bildrutan. Vi börjar under Johnnys (Joaquin Phoenix) barndom, en uppväxt med en alkoholiserad far som ständigt påminner Johnny om hur mycket sämre han är på allting jämfört med sin bror. Detta kommer att bli den största av de demoner Johnny slåss mot, viljan att bara någon gång få ett endaste uppmuntrande ord från sin farsa.

Filmen rullar på i logiskt nog tämligen linjär ordning. Johnny gör lumpen, börjar skriva lite musik, och gifter sig sedan med sin tonårsflamma Vivian (Ginnifer Goodwin). Två barn produceras fram och mitt i allt detta lyckas han och hans kompanjoner plocka hem ett skivkontrakt. Vivian är dock en otroligt antiunnsam fruga, vilket förmodligen beror på att Johnny inte är världens bästa hemmapappa - han är ju ständigt ute på turné med Elvis och Jerry Lee Lewis. Äktenskapet känns tämligen dömt att misslyckas.

Med på turnen är givetvis även June Carter (Reese Witherspoon), och det tänds en gnista omedelbums mellan de tu. Eftersom de båda är gifta (Carter gifter om sig ett antal gånger, inte populärt i det ack så härliga men ändock så konservativa Amerika) är någon "riktig" kärlek inte ens värd att tänka på. Så där har ni det hela: omöjlig kärlek, ett till en början störtskönt drogmissbruk, problem med frugan och faderns otroligt avisande ton mot sin son - demonerna samlas i en ring kring Mr. Cash.

Men mitt i allt elände så finns hela tiden mängder med medmänsklighet, lite humor, och fantastiskt mycket bra musik. Musikscenerna är många och långa, fattas bara annat, men det blir aldrig för mycket av det goda vilket säger en hel del om Cashs repetoar. Och man blir så förbaskat berörd mer eller mindre hela tiden, den lilla klumpen i halsen dyker upp lite titt som tätt.

Ska man bara köpa en endaste DVD-film i år så är valet tämligen enkelt. För så bra är faktiskt "Walk the line"...

© Christer Johansson
2006-08-01Originaltitel: Walk the Line
USA, 2005
Regi: James Mangold
Med: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin, Robert Patrick, Dallas Roberts

Genre: Drama, Musikfilm
Teman: GFF2006


Ingår i följande teman


GFF2006

     

Dela |