The Cat o' Nine Tails (1971)

Lika charmig som blodig

3 russin

Den niosvansade katten var, påpekar Karl Malden i filmen, ett disciplinärt redskap som nyttjades till sjöss i forna dagar - ja, en piska helt enkelt. Med denna fras beskrivs också mordfallet i filmens centrum. I övrigt har den föga med handlingen att göra.

En slags kärlekshistoria, vänskap och samarbete, fint foto, mysig Morricone-musik, en hel del humor, massvis med scener ur subjektivt mördarperspektiv och en ganska spännande final bjuds det på i en av Argentos mindre hyllade filmer. Själv tycker jag den håller ganska god klass, bedömd som en tidig Giallo utan övernaturliga inslag.

Karl Malden spelar en pensionerad reporter som efter en förblindande olycka lärt sig att förlita sig på sin hörsel. Han och hans rara brorsdotter Lori blir "vittne" till ett fall som han blir sugen på att nysta i. Han vänder sig till journalisten Giordani och ett ganska underhållande samarbete tar sin början.

"The Cat o' Nine Tails" saknar inte blodigt våld, men två av de mest spännande scenerna är relativt blodfria; tänker då på det olovliga undersökandet av en krypta och ett besök hos barberaren. Den sistnämnda scenen är väl snarare comic relief, men Argentos uppenbara rädsla för rakknivar är en som jag sjäv delar och det är inte svårt att smittas av Giordanis stigande skräck.

Det talas ofta om Argentos blodtörst och skicklighet i att bygga otäcka scener, vilket är välförtjänt. Mer sällan, kanske lite orättvist, nämns de trevliga scenerna som han också kan vara riktigt bra på. Relationen mellan Malden och brorsdottern här är väldigt rar, Giordanis stötande på den utmanande rikemansdottern Anna Terzi är roande och över huvud taget är död och skräck inte det enda intrycket av filmen.

Handlingen och hemligheterna i dess centrum har jag inte ordat så mycket om, vilket bör betraktas som en välgärning mot dess författare (Argento, även här). Genforskning sedd med ett barns ögon, känns det som, med kvasivetenskap som bjuder på oavsedda skratt.

Vad blir det av detta? Ja, det blir en ganska skön film trots allt. Darios starkheter har en tendens att vägas upp av hans brister. Så även här, och tre russin blir det.

© Anders Lindahl
2005-11-30


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

"The Cat o' Nine Tails" finns med i Atlantic Films Argento-box. Nämnas bör att förtexterna kan ge ett skrämmande intryck av usel bildkvalitet. Så är dock lyckligtvis inte fallet med bilden i resten av filmen. Vet faktiskt inte hur de lyckades ställa till det så, vare sig det var vid DVD-mastringen eller redan vid filmens tillkomst.
Originaltitel: Il Gatto a nove code
Italien, 1971
Regi: Dario Argento
Med: James Franciscus, Karl Malden, Catherine Spaak, Pier Paolo Capponi

Genre: Mystery, Thriller

Relaterade artiklar
Hazzans Hollywood: Karl Malden     

Dela |