Transporter 2 (2005)

Franskt och fartfyllt - med några felval

2 russin

Han är en fin kille, transportören. Han är härdad från slagfält världen över, men kan även tänka sig att hoppa in som privatchaufför och ställföreträdande fadersgestalt åt brådmogna barn (med rika föräldrar). Hans übercoola ütstrålning drar till sig kvinnornas blickar, men det vore honom främmande att utnyttja tillfällena som ges bara för att bekräfta sin egen självbild och mannakraft. Nej, han vill göra det ärbara och satsa på det varaktiga - annars får det vara, på det området. Han kan ta sig an flera beväpnade motståndare på en gång och skicka dem till sjuk- eller bårhuset, men han är ingen sadist utan gör det som behövs för att freda sig och dem han bestämt sig för att försvara. Körkort har han också. Och fort går det när situationen så påkallar. Han ger intryck av att vara en enstöring, men har i alla fall en vän som han ska hämta på flygplatsen i början av filmen. Eller, det är ”inte riktigt en vän - han är fransman”.

Det sistnämnda kunde ju se ut som ännu en pik från amerikanerna gentemot grodätarnas rike, om det inte vore för att den här filmfranchisen är ett franskt företag från början. Luc Besson är inblandad som producent och medansvarig för manus, men som oftast numera överlåter han regin åt andra. Det ger filmbolaget chansen att presentera projektet som ”en film av Luc Besson" utan att han själv behöver lägga mer lika mycket energi som förr om åren (skrev han försmädligt). Manuset ser inte alltför avancerat ut om man skalar bort effekterna och den bitvis ganska underhållande fartblindheten som genomsyrar "Transporter 2". Louis Leterrier styr spakarna efter principen att aldrig dra i nödbromsen, utan bara sakta ner några enstaka tillfällen för att plocka fram det mänskliga perspektivet, som får ungefär tio minuters utrymme under filmens en och en halva timme.

Transportören är engelsman och spelas av en sådan (Jason Statham). I första filmen, som jag bara sett i en spanskdubbad version, utkämpade han sina strider på fransk mark. Nu är han i Florida och blir inblandad i en betydelsefull familjs traumatiska öden och äventyr. USA:s drug czar, alltså huvudansvarig för kampen mot knarksmuggling och slikt (Matthew Modine), har nyligen återvänt till fru och son efter någon form av separation som inte skärskådas närmare, men frun kastar längtande blickar efter den tillfällige chauffören Frank Martin, a.k.a. The Transporter. Men någon med onda avsikter vill åt familjen och sätter in stöten mot den svaga punkten; sonen. Martin gör vad han kan för att förhindra kidnappningen, men hamnar i ett omöjligt läge och sadlar om till enmansarmé á la Denzel Washington i ”Man on Fire" när polisens resurser och fantasi som väntat inte räcker till.

Action. Det får vi. Och det handlar i nästan samtliga fall om manövrer som är fullständigt omöjliga efter alla kända tyngdlagar. Lite kreativitet får man snällt kreditera filmmakarna med i det avseendet, för de visar idérikedom i hur bilar, båtar och flygplan kan brukas intill absurdum. Alla som ser filmen får vad de bett om och haft rätt att vänta sig där. Sedan är det resten av innehållet... Det ser lite, förlåt - inte alls så lite - schizofrent resonerat ut. Skådespelarna verkar ha läst manus och bestämt var för sig vilken sorts film de är med i, och kommit fram till varierande slutsatser. Amber Valletta (känd från "Hitch”) som gör drug czar-hustrun har satsat på den seriösa linjen och gör det faktiskt så övertygande som är möjligt efter förutsättningarna. Matthew Modine har det inte lätt. En man i hans ställning borde ha mer intelligenta saker att säga än så här, och Modine som enligt all erfarenhet borde vara en ganska intelligent och mångsidig man i sitt gebit, har följaktligen valt att nollställa sig och inte försöka lura i oss att det här är vad han helst sysslar med på betald arbetstid. Transportörens franske bekant, polischefen Max (François Berléand) är här som avspänningskomiker och protesterar inte över det. Särskilt inte när han får chansen att avfärda den amerikanska matkulturen och lära dem lite finesser i köket.

Men det största problemet är skurkarna. Ingen av dem är något annat än en våldsam karikatyr. Så kanske det ska vara, men de är bara...för mycket främlingslegion med avgrundsaccenter och allmän absurditetsfaktor. Jason Flemyngs ryske monsterdoktor? I beg you pardon? Alessandro Gassmans tolkning av The Really Really Bad Guy är krass men åtminstone fungerande. Det värsta problemet med hela filmen heter Kate Nauta. Jag har aldrig sett henne i aktion förr och vill helst inte göra det igen. Jag kan acceptera att hon ska vara en ren psykopat som gillar STORA skutjärn (med förkärlek för två i taget) och att Gassmans rollfigur behöver en dam på sin nivå. Men om filmmakarna tror att hon ska föreställa sexig tar de gruvligt miste. Den här anorektiska mördarmaskinen i bisarra bikinivarianter och söndersminkat anlete är antipoden till alla idéer om attraktiva femme fatales som åtminstone på något plan kan komplicera hjältens känsloliv och distrahera honom i hans hederliga värv. När hon slickar Statham i ansiktet är det beundransvärt att han håller sig ifrån synliga kväljningar. Jag kan inte minnas när jag senast såg en så frånstötande filmkaraktär på en position där det inte är självklart medvetet att personen ifråga ska vara just - motbjudande. Jag vet att det här börjar likna ett rent personangrepp på en debutant i grenen (ingen dubbelmening avsedd alls), men jag vill ju bara väl... Fröken Nauta är i uppenbart behov av två akuta åtgärder: några saftiga gräddtårtor (kanske från den franske polischefen och köksentusiasten i filmen?) och en snabbkurs i något så elementärt som skådespeleri.

Frånsett de...eh... små detaljerna, så är ”Transporter 2" faktiskt uthärdlig som representant för sitt fack. Det är inte omöjligt att det kommer fler kapitel i sviten och Jason Statham har hittat rätt modum operandi för sin uppgift. Det som verkligen slår fel här är inte så svårt att rätta till, med lite hjälp på traven av omdömesgilla personer. Den här sortens film är ju inte värd att grubbla så mycket över, utom när pinsamheterna grinar en rakt i ansiktet.

© Johan Lindahl
2006-01-26

© 2005 EUROPACORP - TF1 Films Production

Originaltitel: Transporter 2
USA / Frankrike, 2005
Regi: Louis Leterrier
Med: Jason Statham, Alessandro Gassman, Kate Nauta, Matthew Modine, Jason Flemyng m fl

Genre: Action, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2006-01-13     

Dela |