Det okända (2000)

Åk hem istället

2 russin

Jag måste jämföra den med "The Blair Witch Project". Jag måste faktiskt.

"Det okända" vill ju vara den filmen, den vill så jättegärna vara samma råa, naturliga skräckmästerverk och önskar bittert att den varit först. Men sanningen är ju den att killarna i produktionsbolaget Tre Vänner aldrig kommit på tanken att göra den här filmen om inte någon visat vägen. Och visat att det fanns pengar vid vägens slut.

Hur otäckt kan det bli när man opportunt apar efter? När man försöker få något att kännas som en djärv risktagning men har förhandsstöd av Svenska filminstitutet, när poppiga Dallas står för den Flash-artade grafiska profilen, när man inte ens kan låta bli att göra en musikvideo för att sälja filmen?

Ja, lite otäckt kan det faktiskt bli. Ibland till och med ganska otäckt. Det beror mycket på skådespelarna, som alla är överraskande bra. Det beror också på att både dialogen och manuset i dess enkelhet är ihoppåtade med ett visst omdöme och en smula hantverksskicklighet. Och, det är bara att inse, skog är otäckt. I originella och begåvade filmer som "Blair Witch", "Den sista färden" och "The Evil Dead" kan en ensam skara ute i vildmarken resultera i rå, nästan outhärdlig skräck. Och även i filmer som den här får man mycket gratis i och med miljön. Cynismen minskar exponentiellt med avståndet till civilisationen.

Fem personer som vet saker om natur och vetenskap åker upp till skogarna i norr för att studera följderna av en stor skogsbrand. Riktigt vad de olika personerna har för kompetens, och varför de måste vara fem stycken, framgår inte, men det spelar ingen roll för de hinner inte jobba så mycket ändå. De hittar nämligen något äckligt i skogen, skämtar om det, tar med det till husvagnen i en frysväska och får snart bittert ångra sig. Kunde väl ha funkat, och ser faktiskt ett tag ut att funka, som enkel skräckfilm betraktat.

Men när de tre vännerna inte har bättre vett än att med några riktigt dumma scener rasera det obehag de faktiskt skapat, så hjälper det inte att de har alla trumf på hand. Så onödigt. Fast det är med en viss belåtelse jag ser hur de trampar i klaveret, eftersom jag principiellt tycker att det är dålig stil att kasta sig på ett populärt fenomen, försöka kopiera dess framgång och sedan kläcka ur sig plattityder om hur "tiden var mogen att göra en sådan här svensk film" istället för att säga som det är.

"Blair Witch", ja ... Likheterna - från det smutsiga, "ofilmiska" filmandet och den allmänna situtionen där en liten grupp människor i skogen drabbas av något okänt otäckt, till detaljer som att låta skådespelarna ha samma namn i filmen som i verkligheten - är ibland nästan generande. Olikheterna är alla till "Det okändas" nackdel. I "Blair Witch" var det filmarnas egna material vi fick se, ofta filmat under ren panik. Det fanns ett skäl till att kameran skakade, att skärpan inte låg rätt. I "Det okända" "filmar man fult" för att det blev billigare så, och enklare, och det är "rätt i tiden". Pliktskyldigt skakar man på kameran så fort det nästan börjar bli en bra bild, och det leder inte till att det känns Äkta utan bara till att man blir medveten om kameramannen. Konsekvensen, tron på det otäcka man antytt, saknas, så filmen hittar aldrig någon riktig ton att hålla och avslutas med ett meta-flin. För det är väl inte tänkt att vi ska skrämmas av slutet?

Jag vet inte jag. Om vännerna får en egen idé en vacker dag är det mycket möjligt att de kan göra något bra av den. För det här är inte uselt. Det är bara en sämre kopia. Världen är full av dem. Man tolererar dem, men det finns ingen anledning att hylla dem.

© Anders Lindahl
2001-05-30


"Det okända" filmades på video, blåstes med enkla medel upp till 35 mm och visades på bio - och blev inte bättre för det. Snarare tvärtom.

Originaltitel: Det okända
Sverige, 2000
Regi: Michael Hjorth
Med: Jacob Ericksson, Ann-Sofie Rase, Ingar Sigvardsdotter, Tomas Tivemark, Marcus Palm

Genre: Skräck     

Dela |