Den trettonde krigaren (1999)

Blodig Banderas

3 russin

En arab som tillsammans med ett gäng vikingar slåss mot voodoo-krigare i de nordiska skogarna år 922... Det är inte en så lite fantasifull historia som utspelar sig i filmen "Den trettonde krigaren".

Antonio Banderas spelar Ahmed Ibn Fahdlan, en arab som landsförvisas på grund av en inte så lämplig kärleksaffär. Av en slump stöter han ihop med ett gäng vikingar, vilka ska bege sig tillbaka till norden för att besegra ett övernaturligt väsen som slaktar både kvinnor och barn till höger och vänster. Ahmed tvingas givetvis att följa med vikingarna, och där har vi upptakten till denna inte helt tröga actionrulle.

Filmen bygger på boken "Eaters of the Dead" av Michael Crichton. Om dennes historiebild är lika skev som filmakarnas kan jag inte uttala mig om, boken står av mig oläst på det lokala biblioteket, men det känns aningen absurt att beskåda ett elakt voodoo-folkslag bosatt i norden. Måhända är dinosaurier Crichtons starkare sida.

Trots detta är slutresultatet inte helt fel. Filmen utger sig inte för att vara mycket mer än en hjärndöd actionfilm, men som sådan fyller den sitt syfte alldeles ypperligt. Actionscenerna är både välgjorda och blodiga, armar och ben slits av på folk i ett härligt tempo, och man upptäcker till sin stora förvåning att man faktiskt finner filmen riktigt underhållande. Betyget blir därefter, tre välartade russin!

© Christer Johansson
2000-06-16Originaltitel: The 13th warrior
USA, 1999
Regi: John McTiernan
Med: Antonio Banderas, Diane Venora, Dennis Storhøi, Sven Wollter

Genre: Action     

Dela |