Instängd (2005)

Jätteotäck!

5 russin

"Upplev skräckens djup"... Om du ber någon beskriva den svenska taglinen till "Instängd" med max tre ord får du förmodligen svaret: "Den suger stenfett!". Mer intressant är då originalets "Afraid of the dark? You will be." Överlag känns hela texten på DVD-omslaget lite väl avslöjande, och näst inpå felaktig...

Hursomhelst, det var inte det som denna obetalbara text skulle handla om. "Instängd" är otroligt mycket mer än ett sunkigt DVD-fodral, här snackar vi faktiskt om en ren och pur skräckupplevelse som man knappast varit i närheten av sedan "Motorsågsmassakern".

Sex gamla kompisar samlas för det årliga action-äventyret, den här gången är det en välkänd och väldokumenterad grotta som det ska klättras och krypas i över helgen. Det hela börjar illa bra, men gradvis blir problemen allt större och större. När vägen tillbaka rasat samman inser gänget att det inte är säkert att man någonsin får se dagsljuset igen. Och som om inte det vore nog; det är tamejfasen nåt annat levande väsen som springer runt där nere i grottorna...

Det här hade ju kunnat bli vilken dussinskräckis somhelst, men till skillnad från 99% av de västerländska filmerna i genren de senaste tio åren har man tagit bort all form av tråkhumor och ironi. Här bjuds det inte på några förlösande skratt, och inte speciellt många lättnadens suckar. Obehagskänslan är ständigt närvarande, den bryts bara av ett och annat skrik och hopp från TV-soffan.

Fotot är lysande. Vackra naturbilder avlöser varandra innan det är dags att hoppa ner i grottsystemet. Väl där nere är det oerhört trångt och obehagligt, och ofta tar det ett tag innan man får rätsida på vilken vinkel scenen är filmad från. Klaustrofobin är ständigt närvarande, och smittar obönhörligen av sig på åskådaren.

Persongalleriet är även det kalasbra, sex starka brudar som faktiskt känns helt äkta. Trots det trånga utrymmet tar de plats i rutan, och man lär känna var och en av dem. Jag kommer på mig själv med att verkligen önska att de ska lyckas med att komma ut med livet i behåll. Den enda mannen som är med i filmen dör förövrigt efter typ 4 minuter...

Betyget känns självklart, något annat än en femma kan det inte blir. Köp eller hyr, skippa texten på fodralet, och njut av den redan idag!

© Christer Johansson
2006-03-07


Tack till SF Video för recensionsexemplar

DVD / Blu-ray

Dokumentärer, kommentarsspår, goofs och lite annat. Bra grejer! Bild och ljud av standardkvalitet.

/Uppdatering 2006-03-22 av Johan Hultgren.
SF:s utgåva har fel OAR (original aspect ratio). Filmens ursprungliga format är 2.35:1 men denna utgåva är beskuren på sidorna till 1.78:1-format. Varning alltså för er som tycker att sånt är viktigt.
©2005 Pathe Pictures
Som om klaustrofobi inte var nog presenterar "Instängd" fler skäl att inte börja med grottklättring.

Originaltitel: The Descent
England, 2005
Regi: Neil Marshall
Med: MyAnna Buring, Craig Conway, Natalie Jackson Mendoza, Molly Kayll m fl

Genre: Skräck, Thriller, Äventyr
Svensk biopremiär: 2005-11-25     

Dela |