Den bästa sommaren (2000)

Vacker, trevlig, briljant!

4 russin

De där jämrans amerikanarna har ju alltid haft en förmåga att göra små söta historier, vilka dryper av sirap och socker till den milda grad att man bara vill döda nån när man sett klart filmen i fråga. Tänk om "Den bästa sommaren" hade varit amerikansk, jag hade hatat den i all sin fulländade smörighet.

Därför tackar vi nu gode Gud för Ulf Malmros och den svenska inställningen till smör på film. För den här filmen är förbannat trevlig, riktigt jädrans skittrevlig, utan att den går för långt.

Jag skulle gärna skriva om handlingen i filmen, men trots idoga försök ser det på datorskärmen enbart löjligt och, tro det den som törs, smörigt ut. Istället konstaterar vi att skådespelarinsatserna är lysande, med en fantastisk Kjell Bergqvist i huvudrollen som inåtvänd och icke livsnjutande begravningsentrepenör.

Jag trodde faktiskt inte att en familjefilm kunde vara så pass underhållande för tuffa killar i min egen ålder, men det här är en film att tycka om och bevara i sitt minne en tid framöver. Fyra väl inoljade russin blir det, ta fram mer sånt här som man blir glad av!

© Christer Johansson
2001-01-21Originaltitel: Den bästa sommaren
Sverige, 2000
Regi: Ulf Malmros
Med: Kjell Bergqvist, Brasse Brännström, Cecilia Nilsson, Rebecca Scheja, Stasse Soulis

Genre: Komedi, Drama     

Dela |