Sin City (2005)

Farligt folk i Franks farliga stad

4 russin

Basin City heter egentligen staden, men i folkmun blir den coolare varianten Sin City förstås det självklara valet - accentuerat av en skylt där de två första bokstäverna suddats bort av några välriktade kulor.

I Robert Rodriguez film utifrån levande legendaren Frank Millers serie är prostitution knappast det starkaste uttrycket för stadens "syndighet". Snarare hör en samling glädjeflickor med extrema girl-power-vibbar till de få karaktärer som med högburet huvud kan möta sin publik. Perverterade galningar av olika slag och korrupta poliser får istället stå för det moraliska förfall som Miller nästan gottar sig i.

Även om ett visst mått av ihopknytande sker så är det en serie separata berättelser vi ser. Inledningen är, inser vi efter ett tag, en prolog i svunnen tid, sedan utspelar sig det mesta av handlingen under några dagar. Det handlar, som titeln antyder, om staden snarare än om en specifik huvudperson. Det återkommande temat är flickor i fara och hårda män som försöker skydda dem eller hämnas deras oförrätter. Men som sagt, det finns tuffa brudar här också, så mesiga våp är ingalunda de enda representanterna för det täcka könet.

Otäckast bland det otäcka könet är nog Nick Stahl (från "Carnivale") och, festligt nog, Elijah Wood. En annan festlig sak är följande: när jag skulle dubbelkolla stavningen på Woods förnamn på IMDB så möts jag på startsidan av en annons för "Everything's Illuminated", där han bär ett par reflekterande glasögon som påminner ganska starkt om de han bär i "Sin City". Ovanför dessa båda hägrar äldre auktoriteter som skyddar eller till och med uppmuntrar dem i deras illdåd av olika skäl.

Nya och gamla kändisar av alla de slag möts här, från Gilmore-flickan Alexis Bledel i en ganska annorlunda roll till Mickey Rourke som gör sin intressantaste insats på väldigt länge. I "Once upon a Time in Mexico" var hans karaktär mesig och blek, men när nu Rodriguez anlitar honom igen råder motsatsen. Sminkad halvvägs till Hellboy-uppsyn gör Rourke upp med stadens värsta avskum - som inte alltid hittas i de smutsiga gränderna - och låter sig inte hejdas av en kula eller tio. Bruce Willis gör också ett tydligt avtryck i en roll som gjuten för honom. Hans och Jessica Albas historia är bitvis riktigt gripande. Clive Owen, den tredje tuffingen som hjälper kvinnor, utstrålar en bister coolhet som genast får en att glömma "King Arthur" och plötsligt förstå varför vissa utropat honom till en tänkbar James Bond. Ändå framstår han som ganska vek vid sidan av Devon Aokis extremcoola samurajinna.

Rodriguez, som med smarta grepp och sunt förnuft lyckas göra filmer som ser mycket dyrare ut än vad de är, lyckades övertyga Frank Miller om att hans serier var filmbara så till den milda grad av Miller själv ville vara med och regissera. Roberts inte helt okände polare Quentin Tarantino har också hjälpt till som "gästregissör".

Greenscreen används lika flitigt som i "Sky Captain and the World of Tomorrow" och resultatet är bra mycket intressantare: en stenhård och konsekvent film med en serietidningslook vars like jag aldrig skådat förr. I kontrastrika svartvita bilder, med enstaka inslag av färger, möts medierna på ett suveränt sätt. Lättklädda damer, en inte helt ovanlig syn i tuffa serier, paraderar förstås förbi en masse. Blodet lyser vitt, bilar flyger lite för högt över backkrönen, folk far iväg lite väl långt när de får en smäll, det är perfekt!

Det är enormt brutalt och inte sällan rentav vidrigt, även om avsaknaden av färger dämpar chockeffekten i vissa scener, men det är inte kallt. "Sin City" skapar faktiskt en del empati för sina sargade karaktärer och den bygger upp en värld som man snabbt insluts i. En värld där pengarna och pistolen styr men där någon slags moral kan hittas där man minst anar det. En intressant värld, där ett nyskapande bildspråk möter våldsam film noir i en extremt lyckad mix. Rodriguez hittills bästa film är ett faktum.

© Anders Lindahl
2005-09-26

© 2005 Miramax Film Corp
Bruce Willis ignorerar med en viljeansträngning Jessica Alba.

© 2005 Miramax Film Corp
Carla Gugino och Mickey Rourke diskuterar ifall han behöver ett plåster till.

© 2005 Miramax Film Corp
Clive Owen förklarar för Benicio Del Toro att han är galen och farlig.

Originaltitel: Sin City
USA, 2005
Regi: Robert Rodriguez Frank Miller
Med: Mickey Rourke, Josh Hartnett, Jessica Alba, Bruce Willis, Elijah Wood, Brittany Murphy, Benicio Del Toro, Clive Owen, Carla Gugino, m fl

Genre: Action, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2005-07-01     

Dela |