Mazurka på sängkanten (1970)

Sex och spex på internat

3 russin

Max Mikkelsen (Ole Søltoft) är en populär lärare på den traditionsrika internatskolan Krappesøgård. När rektorn så blir utnämnd till kulturminister är Mikkelsen ledningens och, inte minst, elevernas val av ny rektor. Det finns bara ett problem. Enligt stadgarna måste skolans rektor vara gift eller åtminstone förlovad och den blyge Mikkelsen är föga bevandrad i sexualitetens mysterier så någon förlovning inom den stipulerade månaden är knappast att vänta. Till hans hjälp kommer dock såväl de driftiga eleverna som närområdets sultna kvinnor vilka alla är intresserade av att få fart på Mikkelsen och därigenom få honom vald till rektor. De amorösa eskapaderna följer i mazurka-takt tätt på varandra till allmän glädje och gamman.

Gladporren hör det tidiga sjuttiotalet till. I Sverige fick vi till exempel filmer som "Kyrkoherden" med Jarl Borssén men det namn som kanske främst förknippas med denna genre är dansken Ole Søltoft och "...på sängkanten"-filmerna. Nu har det kommit en box med sju "sängkanten"-filmer och eftersom jag inte tidigare stiftat närmare bekantskap med genren började jag med den första "Mazurka på sängkanten" från 1970. Ärligt talat var det med viss tveksamhet jag laddade DVD-spelaren. Mina förväntningar låg någonstans på Stefan och Krister-nivå fast med nakna damer i höga sjuttiotalsfrisyrer. Inget ont om de nakna damerna men 90 minuter av spex och taffliga sexskämt kan få vem som helst att tappa lusten. Men hör och häpna så kom jag att bli positivt överraskad.

"Mazurka på sängkanten" är för lång, javisst, och handlingen är inte mycket att skaka sina maraccas över, men filmen är välgjord, de nakna damerna är behagliga för ögat och skådespelarna är rätt kompetenta. Framför allt genomsyras filmen av en charmig oskuldsfullhet från en svunnen tid och med över trettio år på nacken har filmen flyttats från hyllan med "vågade filmer" till avdelningen för familjeunderhållning (förutom i USA då, där man insisterar på att brutalt våld är bättre än sex).

Ska du bara se en sexkomedi med mazurkamusik i år, så får det nog bli denna. Du lär knappast hitta någon annan.

© Andreas Hallgren
2005-06-11


Tack till Atlantic Film för recensionskopia

DVD / Blu-ray

Boxen "Mazurka Collection" innehåller, förutom denna film, även "Romantik på sängkanten", "Rektorn på sängkanten", "Hoppla på sängkanten", "Full fräs på sängkanten", "Det tänder på sängkanten" och "Bocken på sängkanten". Samtliga troligtvis med ungefär samma handling som denna och, som oftast när det gäller Atlantic Films utgåvor, är det ont om extramaterial på skivorna.


Originaltitel: Mazurka på sengekanten
Danmark, 1970
Regi: John Hilbard
Med: Ole Søltoft, Birte Tove, Annie Birgit Garde, Axel Strøbye, Karl Stegger m.fl.

Genre: Komedi, Sex     

Dela |