House of Wax (2005)

"I'm melting! I'm melting!"

1 russin

Man ska inte tända levande ljus om man bor i ett vaxhus. Det är en lärdom jag tar med mig från "House of Wax". Å andra sidan är det smältande vaxhuset riktigt snyggt att titta på, så det kanske är just det man ska göra, vad vet jag?

Vad jag vet är i alla fall att "House of Wax" är en remake på Vincent Price-rullen med samma namn från 1953, vilken i sin tur är en remake på Michael Curtiz "Mystery of the Wax Museum" från 1933. Jag har ännu inte sett någon av dessa filmer så jag kan inte dra några paralleller till de tidigare versionerna. Jag vågar dock sätta en vaxkaka på att jag kommer gilla dem bättre, om jag får tillfälle att se dem, än vad jag gillade musikvideoregissören Jaume Collet-Serras aktuella version. Den hade jag nämligen inte mycket till övers för även om det är svårt att peka på exakt vad Collet-Serra gör för fel.

Men du, vad händer i filmen? undrar du. Jo, fyra killar och två tjejer ger sig ut på vägarna för att ta sig till en viktig fotbollsmatch (av den amerikanska sorten förstås). De får bekymmer med bilen och hamnar i en småstad mitt ute på vischan. Staden är oansenlig och rätt folktom, så när som på en bilmekaniker smidigt nog, men den ståtar ändå med ett praktfullt vaxmuseum. Medan mekanikern försöker hitta en passande fläktrem till den krånglande bilen passar två av ungdomarna på att besöka muséet. Är inte vissa av vaxdockorna därinne lite väl verklighetstrogna?

Ja, du förstår nog vad som är i görningen och med en mix av landsbygd, sex, taskig uppväxt, bråkande kompisar, psykopater och väldigt varmt vax minskas antalet protagonister successivt genom filmen. Det gör inget, jag gillade dem inget vidare ändå.

"House of Wax" har två saker som lyfter den; 1) väldigt snyggt vax och 2) Paris Hilton får en pinne genom huvudet. Det är i och för sig onödigt att peka ut just fröken Hilton, hon är i gott sällskap i denna film där ingen av skådespelarna imponerar, men det är ändå med viss tacksamhet man som åskådare ser hennes karaktär försvinna ur bild. "House of Wax" är klyschig, ospännande om man sett någon som helst skräckfilm tidigare och faktiskt rätt långtråkig vilket är en dödssynd för en film som borde leva just på att vara spännande.

Nåväl, det är väl bara för mig att glömma att jag sett filmen och avsluta med ett citat av Ralph Macchio: "Wax on, wax off..."

© Andreas Hallgren
2005-09-20

Copyright: Warner Bros Pictures

Originaltitel: House of Wax
Australien / USA, 2005
Regi: Jaume Collet-Serra
Med: Paris Hilton, Elisha Cuthbert, Chad Michael Murray, Brian Van Holt m fl

Genre: Skräck, Thriller
Svensk biopremiär: 2005-05-27     

Dela |