Shiri - Terrorns ansikte (1999)

Ganska spännande om akvariefiskar, terrorism och ett lands delning

3 russin

Att den blev en stor succé i hemlandet behöver ju inte betyda så mycket gällande en films kvalitet, men det ökar ju definitivt chanserna att den dyker upp i andra delar av världen. I fallet "Shiri" var amibitionen att tävla med Hollywood-konkurrensen och det gör filmen med exakt samma medel, på gott och ont, vilket förstås öppnar dörren för en internationell lansering. I backspegeln kan man helt klart se ett extra värde hos den i hur den banat väg i världen för andra, och bättre, sydkoreanska rullar. Succéerna "Musa", "Joint Security Area" och "Oldboy" har för övrigt med varsin skådespelare från "Shiri".

"Shiri", som likt nämnda "Joint Security Area" envist cirklar kring delningen av landet Korea, är till sin början överraskande blodig. I alla fall om man, som jag, väntade sig en ganska konventionell politisk thriller på ett intressant språk. Träningen av stenhårda nordkoreanska specialstyrkor i början av filmen gav dock ett litet annat intryck. Hårdast bland agenterna är kvinnliga prickskytten Hee, som efter fullbordad träning börjar resa över gränsen på diverse uppdrag.

Him och Lee, sydkoreanska agenter, försöker förgäves sätta dit henne, och får ny vittring när en vapensmugglare blir skjuten - av allt att döma av det gäckande kjolstyget. Problemen hopar sig dock runt dem, inte minst i form av vad som måste vara en "mullvad" på deras kontor. Troligen är det någon vi sett i bild... det brukar ju vara så. Samtidigt drar en fotbollsmatch allt närmare, tänkt att bli en symbol för de båda ländernas möjliga återförbrödning.

De båda agenternas efterforskningar leder dem till vetskapen om ett nytt fantastiskt vapen, en "flytande bomb" minsann, som givetvis alla vill lägga vantarna på. Men är det Nordkorea som låter kapa en transport med det vattenliknande sprängämnet, eller har den hårdföre Park och hans lilla armé egna ambitioner? Och vad är Hees koppling till det hela? Och vem är hon? Det är förstås den viktigaste frågan även om svaret knappast undviker tittaren lika länge som vissa huvudpersoner.

Ett genomgående akvarietema ger chans till några snygga bakgrunder till dialoger. Shiri är förresten namnet på en inhemsk koreansk fisk. Tids nog blir fiskarna desto viktigare.

"Shiri" består enligt den officiella uträkningen av 51% action och 49% kärlek. Det kan stämma, det är ganska mycket relationsdrama i det hela också. Den ena agenten är i begrepp att gifta sig och flytta ihop med sin käresta och antalet scener med endast dem hade kanske varit motiverat även om det inte varit så att... (spoiler undviks här pliktskyldigt, förf. anm.).

I actionavdelningen är det ganska kompetent fotat och klippt, vare sig det gäller shoot-outs, en energisk springjakt i och utanför ett shoppingcenter eller feta explosioner.

Men särskilt speciellt är det alltså inte. Undertemat om landets delning tas inte på något djupare allvar - utom kanske i en arg dialog mot slutet. Att gissa var den stora bomben ska hamna känns inte särskilt svårt, ej heller att räkna ut ambitionen hos Parks lilla armé.

Frågan är om "Shiri" vinner så mycket på sina enkla hemligheter. Att få veta oddsen från början och följa karaktärerna med öppna kort på hand hade nog inte varit så dumt det heller - kanske odummare.

Men sådan den nu är, är "Shiri" en helt okej actionthriller på koreanska. Att de passat på att filma under den stora fotbollsmatchen är både lite opportunt och lite coolt och den obligatoriska nedräkningsscen riktigt svettig.

© Anders Lindahl
2005-03-16Originaltitel: Swiri
Sydkorea, 1999
Regi: Je-gyu Kang
Med: Suk-kyu Han, Min-sik Choi, Yong-woo Park, Yoon-jin Kim, Kang-ho Song, Johnny Kim

Genre: Action, Drama

Relaterat ur russinbloggen
2010-06-16: Extra relevant just nu: "Shiri"     

Dela |