Prom Night (1980)

Billigt låtsasblod på dansgolvet

1 russin

"Halloween" möter "Carrie" och, lite överraskande, "Saturday Night Fever" i vad som i allra högstra grad känns som en produkt-film. En ny marknad hade börjat utkristallisera sig och det var motiverat att prångla ut filmer med lika delar brutala mord och lustfyllda ungdomars förevahanden. Släng in ett par kända ansikten för säkerhets skull - i det här fallet Leslie Nielsen och Jamie Lee Curtis, den senare ganska hett stoff efter den två år äldre stilbildaren "Halloween". 1980 var året, vilket märks på ett ganska underhållande vis.

Fyra dumma ungar skrämmer i prologen en jämnårig flicka ut genom ett fönster och väljer att hålla tyst om det hela. I softfiltrade bilder presenteras vi åter för personerna sex år senare. Det är prom-dags och givetvis är det samma dag som lilla Robin dog. Pojken som var inblandad i dödsfallet skäms inte mer över sin insats än att han numera kan dejta tjejens syster (Curtis), även om samvetet visar sig vara inte helt obefintligt vid något tillfälle.

Det här ska ju föreställa en skräckis, så något hemskt måste helt klart hända. Det dröjer dock. Mycken tid används åt att presentera tänkbara misstänkta för dåd som ännu så länge bara hänger i luften. Polischefen är orolig eftersom den person som anklagades för Robins död har rymt från mentalsjukhus och verkar ha styrt kosan mot den lilla staden, en buse utlovar hämnd på Robins bror, en vaktmästare verkar lite skum... men inget särskilt händer. Småkonflikter, småprat, och så balen förstås.

Riktigt roligt blir det egentligen först när Jamie och pojkvännen ska "visa vad de kan" på dansgolvet och en komiskt lång dansscen tar sin början. Disco madness! Även Leslie Nielsen, som spelar Curtis pappa, får visa några danssteg.

Disco Murder madness inträder till slut. Det är lite mer behärskat i början än i exempelvis "Fredagen den 13:e", men filmen vinner inga direkta konstnärliga poäng på det. Sedan blir det mer brutalt, fortfarande utan egentlig effekt. Att det är ganska tafffligt klippt ökar inte direkt på skräckupplevelsen. Alltihop känns tamt, meningslöst, ologiskt, hoppigt och klantigt.

Men med det i åtanke att "sådana här" filmer ska "vara såhär" kan jag sträcka mig till att utdela ett helt russin. Som inspirationskälla till filmer som "Scream" och "Jag vet fortfarande..." (i ännu högre grad än vissa, bättre slasherrullar) är den lite intressant, och en tjejs ganska utdragna kamp mot den maskerade yxsvingaren är nästan en liten smula spännande.

Men, ärligt talat, vilka är de tretton minuter som påstås ha klippts bort i tidigare svenska releaser av filmen?

FOTNOT
Paul Lynch har senare haft en lång karriär i det halvskumma ljuset strax utanför berömmelsens strålkastare, regisserandes mestadels TV-serier av skiftande dignitet - såsom Ray Bradbury Theatre, Xena och Baywatch Nights...

© Anders Lindahl
2005-02-27

Originaltitel: Prom Night
Kanada, 1980
Regi: Paul Lynch
Med: Jamie Lee Curtis, Leslie Nielsen, Casey Stevens, Anne-Marie Martin, Jeff Wincott

Genre: Skräck, Thriller     

Dela |