About Love (2004)

Om om inte var om kärlek

5 russin

Den här filmen är inte bara en film, utan faktiskt tre stycken, som alla föga överraskande har temat kärlek. Eftersom det handlar om en japansk och kinesisk samproduktion är det dessutom kärlek med linguistiska problem, ty även om japanska och kinesiska låter som samma språk för våra västerländska öron är ju så icke fallet. Alla tre filmerna tar upp kärlek med språk- och avståndsproblem på ett eller annat sätt.

Det känns som att det skulle bli lite väl avslöjande att gå in på detaljer om själva handlingen i de tre filmerna. Kort och gott kan sägas att första filmen är helt klart vackrast att beskåda, och den som är mest poetisk av de tre. Otroligt snyggt foto från Tokyo mixas med närmast poetiska funderingar från våra huvudpersoner. Känslan är viktigare än att berätta en historia från A till B.

Den andra filmen är roligast. Här är språkproblemet det väsentliga, nästan till det tjatigas rand, men det funkar hela vägen igenom och blir bara roligare och roligare.

Tredje rullen är den mest tragiska av de tre, men även den väldigt vacker och rolig på sina ställen. Här bjuds vi på en "carpe diem"-historia, och en upplysning om att man kanske inte ska stirra sig blind på en enda punkt långt bort, utan kanske se sig om i närområdet istället innan det är för sent.

Gemensamt för alla tre filmerna är att ingen vågar ta tag i sina känslor direkt, istället ska det tas omvägar, de smyger, lider och älskar i det tysta. Likt katter kring het gröt smyger de runt sina, för omvärlden okända, kärlekar. Och i alla tre filmerna tas det okonventionella vägar för att visa sin kärlek, eller för att försöka luska ut var motparten står.

Det är omöjligt att inte dra paralleller till allas vår favorit Wong Kar-Wai, det känns verkligen som regissörerna har haft "Chungking Express" samt "Helgon i neon" som förebilder när de skapade sina verk. Kar-Wais ande vilar tungt över rullarna, samma underfundiga humor, poetiska handlag med bilder, ljud och dialog.

"About Love" är förmodligen bland det vackraste, roligaste samt givetvis bästa du kan se i år, förmodligen dock inte på en biograf nära dig, tyvärr. Svensk distrubitör önskvärd!

© Christer Johansson
2005-02-06

Originaltitel: About Love
Japan/Kina, 2004
Regi: Ten Shimoyama Yee Chih-yen Zhang Yi-bai
Med: Takoshi Tsukamoi, Li Xiaoku, Ryo Kase, Mavis Fan, Miskai Ito, Chen Bo-lin

Genre: Drama, Komedi, Romantik
Teman: GFF2005


Ingår i följande teman


GFF2005

     

Dela |