Hitch – din guide till en lyckad date (2005)

Smith på rätt plats

3 russin

Det här hör egentligen inte hit, men före huvudrätten serverades bland annat en trailer för xXx2, som här begåvats med undertiteln ”Estado de emergencia”, det vill säga ”State of emergency” eller Undantagstillstånd. Alltså den åtgärd som två dagar innan utlysts i den stad där vi bor just nu, Quito. Presidenten hade i och för sig dragit tillbaka det inte fullt fungerande beslutet något dygn senare och denna söndageftermiddag kunde kanske med någorlunda gott samvete vikas för lättare underhållning. Opium för folket? Njae, utvecklingen dagarna efteråt motbevisade i så fall den tesen. Det är väl också min förklaring till att anteckningarna om "Hitch" blivit liggande i lådan...fram till nu, cirka två veckor senare.

Will Smith har på senare tid inte alltid tagits tillvara för sina verkliga talanger utan ofta känts malplacerad. I ”I, Robot” hade han den otacksamma uppgiften att själv stå för all humor mitt i maskinparken som tycktes inkludera de övriga skådespelarna också. Ingen usel film, men den lämnade mig rätt likgiltig. Dessförinnan käftade han sig hes ihop med Martin Lawrence i "Bad Boys 2”, som helst bör ses i berusat tillstånd (antar jag utan att ha prövat). Cameon i ”Jersey Girl” var inte så dum, men... nu har han i alla fall hamnat på rätt plats igen. I en hel film. Han är "Hitch”, en man som kan principerna för hur till synes hopplösa fall på flirtfronten får ihop det med önskad motpart.

Hitch vet hur kvinnor ska tas, vad de tycker om i regel och vilka tilltag som är bannlysta. Han har lärt sig den hårda vägen, efter en ungdomlig misär som provocerade fram radikal metodik på parbildningsområdet. Många lyckliga män tackar nu honom för sina förhållanden, vilket visas inledningsvis i några små rapsodiska episoder kantade av mästarens verbala visdomar. Och nu får han en ny utmaning, eller rättare sagt två. Dels att fixa en date mot ganska höga odds åt en annan broder i nöd, men också att komma dit han själv vill med en kvinna som sett alla knep förr och inte trillar dit för vem som helst.

Filmen håller sig inom de ramar en romcom förväntas göra, men gör det på ett sätt som kan vara välbehövligt uppiggande ibland när man inte söker sig till Bergmanska territorier utan vill tro på människans godhet. Den följer ett schema där ingredienser som jakt, fångst, förlust, försoning och final klaras av i något slags etablerad ordning. Upplägget är inte alls olikt det som användes i ”How to Lose a Guy in Ten Days", men resultatet är ganska precist uträknat 73 procent mer prisvärt (vilket i och för sig säger en del om filmen med den långa titeln, som inte behöver upprepas).

Jo, det var ju det här med motspelarna. Komedier med en ensam central gestalt som ska ta ansvar för hela prozac-effekten lyckas oftast inte. Eva Mendes från "Training Day” och ”Out of Time” matchar Will Smith som en attraktiv men långtifrån friktionsfri kvinna i sina bästa år, men redan lite för bränd och på väg att anta cynismen som livsstil. Och det beror inte bara på att hon är journalist på ett blad som verkar ha mer gemensamt med National Enquirer eller Hänt i Veckan än The Economist. Det gör det ändå en aning spännande att se sammandrabbningen med Smith. Vem lurar mest på vem och vet någon av dem egentligen vad de vill? För här är det meningen att alla ska lära sig någonting. Inte bara stackars Albert, som är 'nörden med ett hjärta av guld' med sikte på en dam som verkar vara helt utanför hans romantiska räckvidd. Men Albert - ja, han saknar inte verbal förmåga han heller och han spelas av Kevin James som inte heller bleknar i Smiths närvaro utan gör Albert till en figur att sympatisera med och heja på med ett fånigt leende i fåtöljen.

Sedan finns det också en 'bad guy' i marginalen, vilket får viss betydelse för händelseutvecklingen. Men det här är inte i första hand den film där vi kan räkna med överraskningar utan en sådan vi minns för flera snitsigt situationskomiska scener. Hitchs försök till släktforskning slår slint, liksom hans fotarbete på en minimotorbåt i viken. Han lär ut kyss- och dansteknik, han och hon och han och hon gör upp i en lokal som är ägnad att föra par samman och inte ifrån varann... en del finns med redan i trailern, men inte allt, ifall någon fruktade det fenomenet. För att vara generande övertydlig: det här är en romantisk komedi med Will Smith för dem som tror sig tycka om romantiska komedier med Will Smith. Varken mer eller mindre.

© Johan Lindahl
2005-05-02


Will Smith och Eva Mendes

Originaltitel: Hitch
USA, 2005
Regi: Andy Tennant
Med: Will Smith, Eva Mendes, Kevin James, Amber Valletta, Michael Rapaport, Adam Arkin, Jeffrey Donovan m.fl.

Genre: Komedi, Romantik
Svensk biopremiär: 2005-03-18     

Dela |