Running Time (1997)

Bruce Campbell på språng...

3 russin

Carl (Bruce Campbell) har tillbringat de senaste tio åren i fängelse, varav fem med att arbeta i tvättinrättningen. Där kommer han på en elegant och enkel plan för att komma åt en hel del pengar så fort han kommer utanför murarna. Planen sätts också i verket efter att gallergrinden stängts bakom hans rygg och han plockats upp av vännen Patrick (Jeremy Roberts). De har trettio minuter på sig att genomföra kuppen. Förutom att allt går åt skogen och Carl snart befinner sig på springande fot hinner han också återförenas med sin high school sweetheart Janie (Anita Barone) och en smula romans införs i dramat.

"Running Time" är en kort film på bara 70 minuter och har också en passande enkel historia för denna tid. Det som gör den intressant är dock att den svartvita filmen utspelar sig i realtid och till synes utan några klipp. Nåväl, åtminstone på samma sätt som Hitchcocks "Repet", som också nämns i filmen tacktexter som en tydlig referens, är utan klipp. Till skillnad från Hitchcocks lysande drama utspelar sig dock "Running Time" inte på en scen utan ute i den verkliga verkligheten.

Filmexperiment av denna typ har en tendens att alltför mycket begränsa filmskaparen och få mer fokus än själva handlingen. I "Running Time" lyckas dock den relative oerfarne regissören Josh Becker behålla fokus på dramat som utspelar sig och filmens udda form känns inte störande på något sätt. Historien är som sagt enkel och det är även karaktärerna, men det hindrar inte att "Running Time" är en rätt underhållande film att titta på. Vissa jaktscener är kanske lite väl långsamma, men i övrigt fungerar det mesta bra.

Bruce Campbell är väl mest känd för sin roll som Ash i Sam Raimis skräckkomediserie "The Evil Dead". Campbell och Raimi träffades redan i grundskolan och det är nästan uteslutande i Sam Raimi/Robert Tapert-relaterade sammanhang man ser honom, som till exempel i tv-serier som "Hercules", "Xena" och Campbells egna "Jack of all trades". Även Josh Becker tycks vara en del av detta sammansvetsade gäng eftersom han redan 1975 gjorde en kortfilm av Sofokles drama "Kung Oidipus" med Bruce Campbell som Kreon. Bruce Campbell är alltid underhållande att se och vad annat är att vänta från en skådespelare som betitlar sin självbiografi "If chins could kill".

"Running Time" är inget mästerverk, men den fungerar utmärkt och är väl värd att lägga en dryg timme på. En stark trea blir betyget.

© Andreas Hallgren
2005-01-23

Originaltitel: Running Time
USA, 1997
Regi: Josh Becker
Med: Bruce Campbell, Jeremy Roberts, Anita Barone, William Stanford Davis m.fl.

Genre: Kriminalfilm, Romantik     

Dela |