Mindhunters (2004)

Inkompetenta FBI-agenter i kompetent budgetspänning

3 russin

Det kom ett gäng sådana här filmer för några år sedan. De var ofta baserade på gamla skräckfilmer och placerade en hoper ganska unga skådespelare i en situation där de tvingades kämpa för sina liv men trots sina ansträngningar en efter en dukade under. Skillnaden var att det var uttalad skräck medan det här snarare låtsas vara en thriller, med smärre CSI-komplex. Brutaliteten i de oftast extravaganta dödsfallen är dock densamma, likaså hotets närmast övernaturliga kontroll över situationen. Troligheten att filmen lämnar några djupare spår är lika stor, men vem har sagt att det alltid är avsikten?

En skara profiler-wannabes från FBI lämnas på en ö för sin tentamen. Deras egensinnige lärare vill utsätta dem för en sista utvärdering i form av mordgåtor i en miljö där de känner sig utlämnade och hjälplösa. Bland övergivna bilar och testdockor ska de lösa ett fingerat fall vars detaljer ännu ligger i det fördolda.

Döm om deras förvåning när det raskt blir uppenbart att det är mer än lek å färde. En av dem blir raskt sönderfrusen och lika raskt är de alla misstänkta, både för detta illdåd och för de kommande illdåd som de förstår är på gång.

Vem är den skyldige? Är det L.L. Cool J, som åter jobbar med Renny? Är det Jonny Lee Miller från "Trainspotting"? Är det Val Kilmer? Är det någon av de andra, som jag spontant inte kan associera någon film till? Vem!??

Ja, det är ju det som är frågan, och svaret kommer långsamt närmare allt eftersom man förstår vem det inte är, i takt med att de dör på olika häftiga sätt. Det är i alla fall inte Christian Slater...

Det är väl ingen överdrift att kalla Renny Harlin en föredetting. Med avgjort dalande stjärnor och okända talanger och en budget som kan begränsas genom att handlingen hålls nästan uteslutande på en och samma lilla skrutt-ö kan han få hållas, ungefär, utan att bolagen riskerar att skjutas ekonomiskt i sank. Inledningen ser faktiskt ut som något lamt svenskt thrillerförsök, med för mycket blåljus och lite för allvarsamt suggestiva stråkar som påminner lite för mycket om något annat och bättre. Men spänning behärskar han fortfarande, och humorn finns kvar. Och med en serie rätt roliga eller otäcka idéer inbakade i manuset finns det potential till en alldeles tillräckligt underhållande skräck-action-thriller inte helt olik "Deep Blue Sea".

Själv har jag svårt att ogilla filmer med L.L. Cool J. i. Den första rapskiva jag någonsin köpte (fortfarande en av ganska få) var signerad denna sköna dude och hans skådisförsök faller aldrig helt pladask eftersom han vet sina begränsningar. Själv tyckte jag det här är rätt underhållande, så länge man inte får för sig att man hyrt ett storverk (hyrt, eftersom "Mindhunters" inte gick upp på svenska biografer). Själv skrattade jag gott mitt i spänningen åt en slags mexikansk stand-off där vatten är en viktig ingrediens och åt LL:s fiffiga sätt att göra en klättervägg. Själv tycker jag gott det kan bli tre russin, för det här är en film som gör vad den försöker göra.

© Anders Lindahl
2005-01-15

(c) Nordisk Film.

Originaltitel: Mindhunters
USA / Storbritannien / Nederländerna, 2004
Regi: Renny Harlin
Med: Eion Bailey, Clifton Collins Jr, Will Kemp, Val Kilmer, Jonny Lee Miller, Kathryn Morris, Christian Slater, LL Cool J

Genre: Action, Thriller     

Dela |