De Geer får Nordiska Filmpriset

Prisbelönta prestationer på filmfestivalen


Alla filmfestivaler har en prisutdelning och under Göteborgs Filmfestivals avslutningsfest på lördagskvällen var det en hel rad priser som skulle delas ut.


Det största och viktigaste priset på filmfestivalen är det Nordiska filmpriset. Detta delas ut till någon av de åtta tävlande filmerna och består av 200 000 kronor och Ernst Billgrens statyett Filmdraken. Hälften av pengarna går till filmens regissör och resten används till att lansera filmen på Cannes-festivalen senare i år, vilket inte är en helt oviktig del i filmens framtida distribution.

Priset gick i år till Carl Johan De Geers självbiografiska dokumentär "Med kameran som tröst, del 2"

Juryn som valt vinnaren bestod av Monika Tunbäck Hansons, Göteborgsposten, Anders Refn, klippare och regissör, Steinunn Sigurdardóttir, författare, Nina Grünfeld, norsk regissör och ordförande i regissörsföreningen och Johanna Vuoksenmaa, finsk regissör.

Denna jury delar också ut Canal+ Award till en person som har gjort en betydande insats i någon av de nordiska tävlingsfilmerna. Priset består av en statyett och 25 000 kronor. Den som fick ta emot årets pris var Teresa Fabik och filmen "Hip Hip Hora!" för en "väl sammanhållen berättelse där regissören med humor och insikt tonsäkert skildrar tonåringars verklighet"

Andra priser till någon av filmerna i den nordiska tävlingen är Svenska Kyrkans Filmpris på 30 000 kronor som i år gick till Killinggänget för "Fyra nyanser av brunt", FIPRESCI:s, det Internationella Filmkritikerförbundets, pris som tilldelades den finländske regissören J.P. Siili för filmen "Young Gods" och Kodak Nordic Vision Award på 50 000 kronor för bästa foto gick till Leif Benjour för fotot i "Fyra nyanser av brunt".

Ett nytt pris för i år var Brateks Startsladd, instiftat av filmteknikorganisationen Bratek och som delas ut till en av de åtta nominerade kortfilmer som visades som förfilmer till de nordiska tävlingsfilmerna. Priset består av filmteknik till ett värde av nästan en halv miljon som ska användas för att genomföra nästa kortfilmprojekt. Priset gick till författare och före detta filmkonsulenten Niklas Rådström för kortfilmen "Eiffeltornet".
Publikens val av kortfilm var däremot Anna Erlandssons kortfilm "Glenn, the Great Runner".

Redan vid middagstid på lördagen delades det första priset ut, nämligen det svenska novellfilmspriset på 150 000 kronor, pengar som ska användas för att utveckla en långfilm. Priset, som kommer från Svenska Filminstitutet, gick i år till Jens Jonsson för filmen "Fragile" med motiveringen:
- Filmen berättar med fulländad och suggestiv form om det nakna, bräckliga och inte minst goda hos människan. Jens Jonsson skapar helt enkelt magi av vardagen.

© Andreas Hallgren
2004-02-01


Göteborg Film Festival 2004


Carl Johan De Geer i "Med kameran som tröst, del 2"

Nominerade filmer i den nordiska tävlingen
Med kameran som tröst, del 2 (regi Carl Johan de Geer, Sverige)

Cold Light (regi Hilmar Oddson, Island)

Fyra nyanser av brunt (regi Tomas Alfredson, Sverige)

Gemini (regi Hans Fabian Wullenweber, Danmark)

Gunnar goes comfortable (regi Gunnar Hall Jensen, Norge)

Hip Hip Hora! (regi Teresa Fabik, Sverige)

Tintin and I (regi Anders Ostergaard, Danmark)

Young Gods (regi J-P Siili, Finland)

Dela |

Teman: GFF2004

Relaterade filmer
Fyra nyanser av brunt (2004)
Gemini (2003)     

Dela |