Danskt triangeldrama i bara bilder
russin.nu har pratat med Simon Staho - regissören bakom den danska novellfilmen NU
- Historien börjar med bilden av en döende gammal man som ligger ensam i sin säng och ser tillbaka på sitt liv - och vad som gick fel i det eftersom ingen kommer och hälsar på honom på dödsbädden. Så beskriver regissören Simon Staho inledningen på sin senaste film, "Nu", som har premiär på Göteborg Film Festival 2003.
Den knappt halvtimmeslånga filmen utspelar sig till största delen i en tillbakablick till 1960-talet. Mest för konventionens skull gifter sig Jakob (Mads Mikkelsen) med Lisa (Elin Klinga), men de har ingen aning om hur de ska förhålla sig till varandra, vare sig känslomässigt eller sexuellt. Redan på bröllopsnatten möter Jakob en främmande man (Mikael Perbrandt) som inte har någon osäkerhet kring sin sexualitet och ett förhållande uppstår mellan de två männen. Mitt emellan de två står den unga kvinnan och ett problematiskt triangeldrama är faktum.
"Nu" sammanför två generationer av framstående danska och svenska skådespelare. Mads Mikkelsen känner vi igen från filmer som "Pusher" och Biers "Älskar dig för evigt", men kanske framför allt från tv-serien ”Mordkommissionen”.
- Det var intressant att se hur Mikkelsen och Persbrandt arbetade tillsammans. De har helt olika skådespelarbakgrund och olika metoder i sitt agerande, säger Staho.
Likt Persbrandt förknippas Mikkelsen däremot i hög utsträckning med rolltolkningar av mer eller mindre känslokalla machomän och att låta dessa skådespelare spela ett homosexuellt par är ett intressant drag av Simon Staho.
I nutid spelas de två männen av Erland Josephsson och Henning Moritzen, tillsammans på film för första gången sedan Bergmans "Viskningar och rop" (1972)
- Det var underbart att kunna sammanföra dessa två legender efter så lång tid, fortsätter Staho. Det var en stor ära, och en njutbar sådan, att få arbeta med dem.
Att skådespelarna talar olika språk påverkar däremot inte filmen i någon större grad. Det finns nämligen bara tre repliker i hela filmen.
- Att berätta en trettio minuters historia enbart med bilder istället för med dialog är just den galna utmaning jag har letat efter.
- "Nu" är en extremt visuell film. Historien måste berättas genom vad publiken ser, inte minst genom de platser karaktärerna befinner sig på i en scen, säger Staho och talar sig varm för den svenska naturen. "Nu" är nämligen, likt många andra danska filmer, inspelad i och omkring Trollhättan.
- Det svenska landskapet ger enorma möjligheter; från platta landskap till berg, från karga kuster till vildvuxna skogar. Den dramatiska naturen gör det möjligt att skapa olika stämningar direkt i bilden istället för att låta skådespelarna beskriva scenen med repliker och dialog. Att spela in i Sverige har varit väldigt inspirerande och har gjort "Nu" ännu mer visuell än vad som kanske först var tanken.
Simon Staho har tidigare regisserat långfilmen "Vildspår" (Vildspor, 1998), även den med Mads Mikkelsen i en av huvudrollerna. Under de fyra år som gått sedan dess har Staho letat efter rätt material att göra film av.
- Jag ville hitta rätt historia först, en historia som var värd att berätta och som kunde berättas på ett nytt och intressant sätt.
Historien till "Nu" kommer från manusförfattaren Peter Asmussen som tidigare arbetat med von Triers "Breaking the Waves" och Susanne Biers "Sekten". Simon Staho har också själv varit med i manusförfattandet. Att arbeta med olika delar i filmarbetet var någon han fick lära sig under de tre år han arbetade som oberoende filmskapare i USA i mitten av 1990-talet.
- I USA såg jag möjligheten att hitta intressanta historier och filma dessa på egen hand. Att inte lägga så mycket tid på att ordna finansiering eller tillåtelse utan att helt enkelt beväpna sig med en kamera och börja filma. Det viktiga var att göra film, inte att prata om att göra film.
- Något jag verkligen lärde mig där var att fortsätta jobba tills allting i filmen känns rätt. Att inte ge upp och vänta på att någon annan ska hjälpa en utan att fortsätta tills saker är så perfekta som de någonsin kan bli.
© Andreas Hallgren2003-01-27