Konsten att titta bäst

Om elitism och allmängiltighet i skuggan av de två tornen


Det här med att köa i dagarna tio (eller mer) för att få den första, eller näst första, bibban biljetter till Sagan om de två tornen? What's that all about?


Ja, förra filmen var fantastisk. Fantastisk. Riktigt fantastisk. Ja, det finns alla skäl att misstänka att den nya filmen kommer att släcka den törst efter fantastisk film som ettan väckte.

Men, detta köande? Varför? Om det är tänkt som en hyllning till "The Fellowship" genom att i viss mån dela de oerhörda umbäranden de får utstå på sin väg mot Mordor, är det då inte lite i underkant? Och om det bara är ett sätt att förvissa sig om bra platser, är det då inte i överkant? Och om det är, som jag ibland misstänker, ett sätt att Titta Bättre än vanliga människor, ja då ...

Tolkiens saga om ringen, och de filmer Peter Jackson haft modet, envisheten och godheten att förse oss med, är så bra och uppslukande att de kan locka fram en begriplig men lite störig tendens hos vissa att vilja lägga beslag på dem. Ordet "allmängiltig" skulle hos dessa människor frammana en äcklad grimas. Men "Sagan om Ringen" är allmängiltig, vad man nu än tycker om den saken. Det handlar om att fortsätta kämpa trots att allt hopp verkar vara ute, att anta det ansvar som lagts på en utan att haka upp sig på att man hellre skulle vilja göra något annat, något mindre jobbigt och skrämmande. Och så är det hejdlöst snyggt och uppslukande gjort. Det är klart att folk gillar dem.

Att köa en vecka, att förbereda sig inför biobesöket med att klä ut sig, lära sig orchiska och tatuera en hob på näsan, känns för mig som olika sätt att försöka titta bättre. Att kunna säga; jovisst, vem som helst kan se den på bio, men jag såg den på premiären, med yxa i handen och iklädd min tunika, med magen full av Midgårdsmust som vi lagat själva över öppen eld utifrån ett recept vi hittade på Internet (för övrigt hade vi kopplat upp oss med hjälp av vit magi och genom att snurra två pinnar mot varandra).

Goda vänner till mig beter sig på det här viset. Jag vill inte göra dem ledsna, men jag tänker nog se filmen ett par dagar efter premiären, när de som Tittar Bäst redan har gjort det och är alltför bakfulla på Mordor-mjöd för att orka ta sig biografen igen, eller åtminstone alltför trötta för att släpa på sina ringbrynjor i blytung Mithril-imitation från www.authenticalfantasyoutfits.com. När biografen är befolkad av vanliga människor som går dit för att se en fantastisk, allmängiltig, fantastisk film (nämnde jag att jag misstänker att den kommer vara fantastisk?).

När det gäller, i ärlighetens namn, rätt usla filmer som "The Rocky Horror Picture Show" kan det finnas ett behov att skapa en ceremoni och en ritual kring tittandet för att göra dem uthärdliga. "De Två Tornen" behöver inget sådant. Det törs jag lova utan att ha sett den. Och om man vill hylla Tolkien gör man nog bättre i att bete sig hjältemodigt i verkligheten. Hur då? Tja, det finns väl en massa saker man kan göra. Hitt på nåt!

© Anders Lindahl
2002-12-12

Copyright: New Line Cinema
Frodo blir uppgiven när han ser kön till biografluckan.

Dela |

Teman: Sagan om ringen

Relaterade filmer
Sagan om de två tornen (2002)     

Dela |