En festival för den fantastiska filmen

Andreas har pratat med Per Ingelsgård på Fantastisk Filmfestival i Lund.


I Lund och Malmö pågår just nu Fantasisk Filmfestival för fullt. Under fem dagar visas en lång rad av filmer av det lite annorlunda slaget, filmer som annars inte får utrymme i den ganska snäva biorepertoaren i Sverige.


Festivalen sparkade loss med Wes Cravens "Dracula 2001" men det är inte enbart skräckfilm som står på programmet. När festivalen nu är inne på sitt sjunde år är det ett brett register av filmer som visas.

- Hälften av årets filmer är väldigt svåra att sätta etikett på, säger Per Ingelsgård, ordförande i FFF, den förening som ligger bakom festivalen. De är inte skräck, inte fantasy, inte thriller men bra! Och så det stora utbudet av ljuvliga kortfilmer.

Totalt visas 17 långfilmer och 35 kortfilmer under festivalen och för flera av filmerna är det första gången de visas på bio i Sverige, bland annat Jack Sholders "Arachnid" och Daniel Monzóns "Heart of the Warrior". Festivalen bjuder också flera asiatiska filmer, som de sydkoreanska "Il Mare" av Lee Hyun-seung och den påkostade "Bichunmoo" av Kim Young-jun.

Det är alltså inte en festival huvudsakligen för splatter- och gorefantaster utan snarare en höjdpunkt för alla som älskar "fantastisk film", vilket enligt Per Ingelsgård är filmer som starkt betonar fantasin i historierna och som lyfter fram de visuella delarna i filmen.

- Det är häftiga, roliga, skrämmande och vackra bilder kombinerat med en fantastisk historia, fortsätter Ingelsgård. Det ligger nära till hands med skräck, sci-fi, fantasy, spökhistorier och thrillers. Det är film som ofta fångar just själva essensen av vad bra film innebär.

Föreningen FFF har funnits sedan 1995 och har ett nära samarbete med andra föreningar runt om i världen som också inriktar sig på den fantastiska filmen. Filmfestivalen i slutet av september varje år är kärnan i föreningens verksamhet, men även under resten av året pågår det full aktivitet. Bland annat har föreningen förhandsvisningar av nya filmer.

- "The Astronaut's Wife" med Johnny Depp, Matrix med Keanu Reeves, de båda franska filmerna "Dobberman" och "Six Pack" är bara några av de filmer vi varit först med att visa, säger Ingelsgård.

Under åren som gått har föreningen och festivalen vuxit på alla fronter. Besökarantalet har ökat, filmerna har blivit fler och större och ordföranden har blivit snyggare (det sistnämnda enligt den nytillträdda ordföranden egna utsago).

Den lite annorlunda och udda filmen har genom FFF fått kraftfull en röst på den ofta slätstrukna filmmarknaden. Naturligtvis kan man tänka sig att man tar en risk när man visar egenartade filmer. Vissa tittare kan bli provocerade av deras innehåll och de kan kanske vara stötande för känsliga personer. Men det är inget som bekommer Per Ingelsgård.

- Vi har visat en del filmer genom åren som jag inte gillar, men min röst är bara en bland många. Däremot finns det ingen anledning att ångra sig i efterhand. De filmer som har visats hade sitt berättigande då.

Festivalen i Lund håller på till den 23 september, som om du har tillfälle att komma dit är detta en ypperlig chans att njuta av film du kanske annars inte får möjlighet att se och att träffa människorna bakom festivalen vars gränslösa kärlek till film har gett dig och mig möjlighet att se något annorlunda på bioduken.


© Andreas Hallgren
2001-09-21Prisvinnare
Ett antal filmer premierades under festivalen, dels av en jury bestående av bl.a. Jonas Birgersson (fd Framfab) och Martin Persson (medproducent till filmen "Det okända"), dels av publiken som fick sätta betyg efter varje film de såg.

Juryns pris:
Bästa långfilm: "Chasing Sleep" i regi av Michael Walker, USA

Bästa kortfilm: "Easy Money" i regi av Philippe Dussol, Frankrike.

Publikens pris:
Bästa långfilm: "Donnie Darko" i regi av Richard Kelly, USA.

Bästa animerade kortfilm: "Granny & Death" i regi av Dmitri Vysotsky, Ryssland .

Bästa live-action kortfilm: "Easy Money" i regi av Philippe Dussol, Frankrike.

Mer information om festivalen finns på www.fff.se

Dela |

Relaterade filmer
Arachnid (2001)
Ripper: Letter from Hell (2001)
Wild Flowers (2000)     

Dela |