Australiensiska sockerrörsfält och skitig svensk piratfilm

En av de många kortfilmer som visas på Göteborg Film Festival är inspelad utanför Brisbane i Australien. Men regissören till McAllister's Field kommer från lilla Åmål. Russin.nu har pratat lite med Axel Grigor...


År 1997 kom Axel Grigor, som då studerade på Högskolan i Skövde, med på ett utbytesprogram och åkte ner till Brisbane i Australien för att plugga diverse film- och tv-kurser. Där nere låg kärleken i bakhåll och när han mötte sin blivande fru Cheron kom vistelsen på Australiens östkust att bli längre än planerat. Studierna fortsatte på Queensland College of Art och Grigor kan nu beteckna sig Bachelor of Screen Production om han är på det humöret. Men det är han oftast inte…

- En snygg förkortning betyder förstås ingenting när man jagar filmjobb. En bra showreel, tidigare rykte, vänlig envishet och lite affärssinne spelar desto större roll.
En showreel är en samling tidigare produktioner som visar vad man går för och som hjälper till när man försöker få nya jobb inom filmbranschen. Att gå på en filmskola är ett sätt att få ihop material till en bra showreel.

- Det är ett gyllene tillfälle att realisera kortare filmidéer i en relativt kontrollerad miljö. Man får en chans att lära sig från sina egna och andras misstag.

"Människor är mjuka, sockerrörsblad är vassa..."
Utbildningen har inte bara resulterat i en massa nyttiga lärdomar. Under en kafferast mellan två lektioner föddes också idén till kortfilmen McAllister's Field. Axel Grigor fastnade för idén och "var bara tvungen" att skriva manus till den film som blev hans examensarbete. Med ett färdigt manus följde inspelning bland de stora sockerrörsfälten utanför Brisbane.

Inspelningen innebar bland annat en del praktiska problem eftersom historiens slutpoäng krävde att en enorm, otymplig tingest som man sällan förknippar med agrara aktiviteter skulle placeras mitt ute på ett fält. Grigor fick lära sig hur svårt det kan vara att göra research i högt gräs vid skördetid och att man ska ha med sig gott om diesel till stora, dyra elaggregat. Men den viktigaste lärdomen är kanske också den mest smärtsamma:

- Spring aldrig naken genom sockerrörsfält. Människor är mjuka, sockerrörsblad är vassa, säger Grigor, utan att gå närmare in på vilka aktiviteter filmteamet ägnade sig åt när kameran var avstängd. Man kan anta att Mrs. Grigor, som är utbildad sjuksköterska, hade fullt upp på kvällarna med omplåstring av diverse blessyrer.

Uppskattad festivalfilm
Efter inspelning, redigering och med läkta skärsår har Grigor ihärdigt slickat frimärken och skickat filmen till så många filmfestivaler som möjligt. Och frimärksslickandet har lönat sig.

- Först var jag inte säker på om filmen var tillräckligt universell för att funka utanför Australiens gränser. Men det verkar som om den uppskattas både här, där och lite längre bort. Och det är givetvis hur kul som helst, säger en nöjd Axel Grigor.

Den korta och humoristiska filmen om en egensinnig bonde har inte bara uppskattats, den har också belönats med en rad priser. Inte för att priser intresserar honom nämnvärt.

- Om priser och sånt betyder att man får en chans att få filmen visad på fler ställen och därigenom få fler synpunkter på sina verk är det givetvis ett stort plus. Men vad en jury tycker är ju egentligen oviktigt jämfört med en bredare publiks åsikter. Med film kan man liksom försöka förklara hur allting hänger ihop på ett sätt som underhåller, informerar och berör folk hela världen över. Det är en enorm kraft i det.

Mycket på gång
Axel Grigor har inte legat på latsidan efter att kortfilmen blivit klar. Genom en mängd ströjobb fick han ihop pengar till egen kamera- och redigeringsutrustning och har därefter försörjt sig på diverse filmjobb.

- Just nu skriver jag manus åt en komediserie som ska sändas i Australiens TV2 senare i år. Dessutom producerar jag en timslång dokumentärfilm samt tjänar kosing på allehanda företagsvideos. En härlig blandning.

Framåt sommaren i år planerar Grigor att återvända till svensk jord igen och filmkarriären fortsätter naturligtvis här hemma. Den är dessutom planerad in i minsta detalj:

- Först blir det en gedigen svensk collegefilm, australiensisk road movie, smutsigt episk piratfilm och sen ägnar jag min pensionstid åt att återuppliva pilsnerfilmen. En smiskren karriärsplan!

- Allvarligt talat så satsar jag främst på att skriva och regissera mer drama i framtiden. Jag hoppas på att spela in en kortfilm i Sverige senare i år. Jag vill absolut göra mer kortfilm eftersom det är en så ledig och experimentell filmform. Kortfilmer i stort är alldeles för ouppskattade. På längre sikt har jag förstås siktet inställt på långfilm, men det är ingen rush.

- Fast collegefilm och skitig piratfilm vore förstås jäkligt häftigt!

© Andreas Hallgren
2002-01-20


Bild ur filmen "McAllister's Field".


I McAllister's Field får grannarna syn på en rökpelare vid horisonten och undrar om det är den egensinnige McAllister som har lyckats sätta eld på fälten med något av sina påhitt. Från olika håll kommer de för att undersöka saken...

Varför ska man se filmen, Axel?
- Ingen annan film har bättre bondlurkar eller vackrare sockerrörsfält!

Den prisbelönta kortfilmen är aktuell på Göteborg Film Festival och visas i kortfilmsblocket Svenskar Utomlands 1.

Dela |

Teman: GFF2002







     

Dela |