Hejdå, Hazzan

Under många år publicerade filmjournalisten Hanz "Hazzan" Lindström uppskattade artiklar om Hollywoods gyllene år och största ikoner här på russin.nu

Nu har han somnat in.Det är nu cirka 12 år sedan som veteranfilmskribenten Hazzan hörde av sig till russin.nu med en stilla fråga om vi ville publicera en artikel han skrivit.

Jodå, det vore jättetrevligt, tyckte vi. Det dröjde inte länge förrän vi erbjöds fler texter, som vi gärna gav ett hem på nätet. Snart insåg vi att dessa utgjorde ett eget tema, som fick heta "Hazzans Hollywood".

Så här presenterade han sig för läsarna år 2004.

Guldålderns stora namn (eller de som man bara "borde" känna till) presenterades i trevliga och faktaspäckade artiklar präglade av djup kunskap och stor kärlek till ämnet. Även om vi varken är eller var Sveriges största filmsajt så trivdes han rätt bra med att samla sina alster hos oss.

Och att prata om film och dess stora stjärnor, förstås. Alltid via mail, dock. Jag träffade honom aldrig i verkligheten, men hann betrakta honom som en vän. Att hälsan inte var den bästa visste jag också, men några gånger vände det till det bättre igen.

Idag nåddes jag, från Hazzans vän Peter Hellqvist, av beskedet att Hazzan slutligen somnat in. Då var det nästan två år sedan det sista mailet från honom. Givetvis handlade det om film. Han ville hjälpa en läsare som ställt en fråga till vår frågelåda.

Tack för alla texterna, Hazzan, och alla de roliga mailen! Texterna ligger kvar här, som du önskade, och de är verkligen fin läsning.

© Anders Lindahl
2016-04-21


Hazzan Lindström, från baksidan av det videofilmlexikon han skrev 1984. Tack till Peter Hellqvist.

Dela |

Teman: Hazzans Hollywood     

Dela |