"The Path" - ny serie på väg mot stordåd?

[ 2016-04-03 , Johan Lindahl]

Sekter. Allt är inte svart och vitt. Varför vill någon gå med i dem - vad är det som drar? Vad vill människor fly ifrån? Vad får dem att stanna kvar? Sådana frågor verkar angelägna för skaparna av "The Path", en ny dramaserie producerad av amerikanska Hulu och importerad till Sverige via HBO Nordic, där de första avsnitten finns ute nu.

Efter att ha sett piloten är jag definitivt intresserad av mer stigfinneri. Inte bara för att serien ståtar med Aaron Paul, Michelle Monaghan och Hugh Dancy - i detta nu förmodligen mest kända för seriala succéer som i tur och ordning "Breaking Bad", "True Detective" och "Hannibal" - i ledande, drivande roller. Det här ser inte ut att ha slarvats fram på en kafferast. Spänningen och de inneboende konflikterna lyser igenom från början, men även stämningen, den täta och tilltalande, som kan frammanas i ett sammanhang där ledarna lägger sig vinn om att få alla att dra åt samma håll. Att markera vad som skiljer just dem, de utvalda, från resten av världen. Att poängtera hur mycket misär det finns därute och hur många möjligheter som finns här inne. Inne i värmen. Att, ja, manipulera med olika medel för att undvika alla former av söndring och tvekan. Det lyckas dock sällan fullt ut, vilket ”The Path” även det framhåller.

Sekten här kallas The Meyerists och ser ut att ha lånat drag från såväl scientologer och diverse New Age-filosofier som Jim Jones i total tragik utplånade rörelse Folkets Tempel (den som slutade i ett kollektivt självmord i Guyana 1978). Idén är väl just den, att presentera en rörelse som kan påminna om flera nu och förr existerande motsvarigheter, såväl de framgångsrika och långlivade som dess motsatser. Inledningsvis möter vi några av dess företrädare på plats i en katastrofzon för att erbjuda sin hjälp. Sedan släpps vi in i deras högkvarter där medlemmarna drillas i positivt tänkande och målmedvenhet på väg uppför den stege som läran beskriver som vägen uppåt och bort från en civilisation på väg att gå under. Gruppens grundare sägs hålla till i Amazonasområdet för att översätta de sista avgörande heliga dokument som deras teologi/filosofi vilar på. Men han har varit borta ett tag. Och tvivel har börjat sås hos åtminstone några av anhängarna.

Var ska det sluta? Som sagt, den första dryga timmen kändes inte alls dryg utan dramatiskt potent och skickligt introducerande nyckelpersonerna i sekten (och handlingen). Det här känns som ett tillfälle då det är rimligt att ha förhoppningar på att en serie fortsätter utforska ett territorium som inte tillräckligt utnyttjats av TV-producenter, på ett nyanserat och spännande sätt. Må de icke komma på skam. Förhoppningarna.     

Dela |