Hobbit: En oväntad resa (2012)

Häftigt men en halvtimme för långt

3 russin

Kortrecension

Nej, jag tänker inte klaga på hantverket. Särskilt inte det visuella. Peter Jackson har ju ett närmast unikt öga för att skapa storslagna scenarier, fantasilandskap - och mäktig arkitektur inte att förglömma. Men nu har han möjligtvis överskattat materialet en smula och bestämt sig för att ordna till ännu en episk trilogi till varje pris. Nästan tre timmar i det nu aktuella första kapitlet kräver tydligen att snart sagt varje scen dragits ut till maximalt möjlig längd för lika maximal effekt. Därför är jag dubbel. Eller kluven.

Efter viss inledande tröghet börjar i alla fall spektakulära scener staplas på varann. Och som sagt, det är enormt imponerande på alla tekniska plan, med städer på berg där man gärna skulle bo, liksom majestätiska omgivande miljöer. Men som tidigare är det också en väldigt manlig miljö, eller snarast pojkaktigt sagolik på ett än mer accentuerat sätt än i ”Ringen”-trilogin. Och det blir ensidigt efterhand, måste jag medge. Även i en sagovärld försvinner dessutom en del av spänningen när en liten skara ute på omöjligt uppdrag överlever allt som kastas emot dem och alla naturlagar regelbundet upphävs.

Spännande och underhållande är det ändå, trots de nämnda longörerna och en musikmatta som inte får pris för några subtiliteter. Snyggt. Fantasieggande start på ännu en svit i Tolkien-land. Men ungefär en halvtimme för långt.© Johan Lindahl
2013-01-19


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
© 2012 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Originaltitel: The Hobbit: An Unexpected Journey
USA/Nya Zeeland, 2012
Regi: Peter Jackson
Med: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage

Genre: Äventyr, Fantasy
Svensk biopremiär: 2012-12-12
Hemmabio: 2013-04-08
Teman: Sagan om ringen

Det finns 3 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Sagan om ringen

     

Dela |