Valkyria (2008)

Hedervärt filmförsök om hedervärt mordförsök

3 russin

Övergång från tyska till engelska? Check!
Christian Berkel och Thomas Kretschmann i viktiga biroller? Check!

Det finns vissa regler som man visst inte bryter emot nuförtiden, men "Valkyrie" är ändå något av en katt bland de moderna världskrigsfilmshermelinerna. Det sista seriösa försöket att ända Adolf Hitlers liv innan han äntligen fann för gott att att sköta den saken själv är ganska välkänt men inte självklart tacksamt filmstoff av begripliga skäl.

Bryan Singer, som förut nalkats andra världskriget och Förintelsen i både "X-Men" och "Apt Pupil", är kort och gott modig som gör en film om en historisk händelse där (förhoppningsvis, får man väl säga) alla tittare sitter med facit på hand. Han gör det hela ändå så spännande som det är möjligt, och berättar mer än exempelvis miniserien "Krig och hågkomst" i ämnet.

Men han har förstås fler ambitioner. En sådan är att hylla de som försökte. En annan är att påminna eller upplysa om hur nyheten, om än tyvärr osann, om Führens död bemöttes på många ställen. Det blir ett slags tragedi av det hela, där Singer låter oss ana ett tidigare slut på kriget som verkar så helt nära att kunna förverkligas...

Som film är "Valkyrie" gedigen med en serie eleganta bilder och ett värdigt allvar. Radarparet John Ottman och John Ottman som klippare respektive kompositör borgar för några skickligt sammansatta sekvenser och framför allt i början förtas faran för thrillerskt kammardrama med en intensiv scen från italienska fronten. Miljöerna Berghof och Varglyan har omsorgsfullt och stämningsfullt återskapats. Med skådisar som, utöver de nämnda tyskarna, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Hollander, Terence Stamp och Tom Wilkinson är kvalitetsstämpeln oundviklig och jokern i leken Eddie Izzard sköter sig fint. Tom Cruise, som den hedersamme mordförsökaren Stauffenberg, spelar kontrollerat, nästan sammanbitet, och kan varken sägas imponera eller fallera. Ibland lever filmen upp. Ofta strävar den efter en spänning som omständigheterna inte alltid tillåter, men kommer ibland oväntat nära.

Handlingen, fylld av käbbel inom de konspiratoriska leden och vankelmodiga potentiella medlöpare, skapar oundvikligen en massa tänk om-scenarier i tittarens huvud. Det var onekligen så många omständigheter som tillsammans gav slutresultatet att man i logikens namn nästan frestas skriva om historien. Lite enligt samma princip som i den klassiska sketchen med Hasse och Tage, vars slutsats är att Harrisburgolyckan var så osannolik att den faktiskt inte har inträffat. Världens mest populära counterfactual (vad nu det heter på svenska) är ju för övrigt: 'tänk om någon mördat Hitler i god tid'.

Det vi ser i filmen är dock ofta sannare än man som cynisk filmtittare tenderar att tro. Många av de dramatiska detaljerna är plockade direkt från historien. Det finns över huvud taget inte mycket att invända emot i Singers dramatisering av detta lovvärda mordförsök. Å andra sidan finns det ungefär lika lite att faktiskt stämma upp i lovsång över. Det är kanske lite för polerat och kontrollerat, där vi egentligen aldrig kommer någon av de inblandade in på livet. Kanske finns det rentav för mycket respekt för historien här, en ovilja att gå personerna närmare än vad som finns tydligt nedpräntat.

Men om ambitionen "bara" först och främst är att berätta och upplysa på ett spännande sätt så får man betrakta uppdraget som väl utfört.

© Anders Lindahl
2009-06-14

© 2008 United Artists

Originaltitel: Valkyrie
USA, 2008
Regi: Bryan Singer
Med: Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Eddie Izzard, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Christian Berkel, Kenneth Branagh, m.fl.

Genre: Historia, Krig, Thriller
Hemmabio: 2009-06-10
Teman: Andra världskriget


Ingår i följande teman


Andra världskriget