Kampen om korplaget - ny giv för Netflix

[ 2015-08-23 , Johan Lindahl]

En plötslig hjärtattack. Eller infarkt; jag är såsom lekman inte bergsäker på den exakta medicinska diagnosen. Men den stolta fotbollsklubben står utan ägare. Nu startar maktkampen mellan två syskon om vem som ska ta över presidentskapet och högsta beslutsansvar för den fiktiva staden Nuevo Toledos sägenomsusade Korpar. Den nyligen avsomnade patriarkens son är en playboy med mycket påtaglig entusiasm, men ofta sämre omdöme och impulskontroll. Dottern är en mer administrativ begåvning med stark vilja och nyktrare sinnelag, en smula osmidig i det sociala spelet, men med förmåga att snabbt lära sig intrigera och navigera den tuffa terrängen i "Club de Cuervos".

Netflix har slagit till med en spanskspråkig originalserie förlagd till Mexiko, vilket är en välkommen variation. En tempostark, smattrande fars som eventuellt har djupare satiriska syften, med anspelningar på vad som tilldrar sig i maktens korridorer i landet, åtminstone enligt min mexikanska fru. Roligt är det ofta, med många förbipasserande gliringar och skämt om korruption, TV-såpor och dessutom en möjlighet att utöka sitt ordförråd när det gäller mexikansk slang. Pröva dock helst inte alla de här uttrycken i fel sammanhang. Det vill säga, en del bör av ren självbevarelsedrift undvikas helt som en grundregel.

Det här är inte direkt en skönmålning av idrottsbusinessvärlden och inte heller av familjen. Arrogans och övermod, känslomässig manipulation, sexism och machoism; här svingas det åt alla håll. Med gott humör. Efter en handfull avsnitt är det fortfarande underhållande men kan bli mäktigt vid överdosering. Här haglar förolämpningar och mänskliga explicita tillkortakommanden i parti och sekund. Finns det hopp om framtiden för klubben? Ojalá.
     

Dela |