Harry Potter och den flammande bägaren (2005)

Harry Potter och den väldigt underhållande filmen

5 russin

"Piss off!" Får man säga så i en Harry Potter-film???

Får man förresten, efter en viss tvekan, sätta toppbetyg på en Harry Potter-film om man inte är en äkta fan av serien? Jag har läst första boken och sett tredje filmen - vilket gör att jag kan reglerna för quidditch och har ganska bra koll på folk, fä och fähundar - men vilket också skvallrar om att mitt engagemang i denna superframgångssaga har varit begränsat. Det har känts lite väl mycket som Femgänget möter Scooby Doo. Jag kan mycket väl föreställa mig professor Quirrell i första boken buttert mumla "jag skulle ha sluppit undan också, om det inte varit för de där snokande ungarna".

Lite bakgrund krävs allt för att uppskatta del fyra, men fanatism är alltså inte ett förhandskrav. Från att vara spektakulärt underhållande i början i en frenesi av färgstarka scener fortsätter filmen med att vara underhållande på en massa andra vis, samtidigt som den rejäla speltiden räddar den från att kännas stressad. Här ryms en massa häftiga scener, men det berättas med timing och med plats för några behövliga pauser.

Från ett quidditch-mästerskap, oförskämt avbrutet av en hop "dödsätare", återvänder vi tidigt till magikerskolan Hogwart, där en annan tävling ska avgöras. De gästande skolorna, en samling bistra bulgarer och en skara klädmatchade babes, presenteras med munter elegans men tävlingen är på blodigt allvar och kampen om pokalen kan vara farlig. Den elev som representerar skolan måste därför vara över 17 år. Harry Potter ska föreställa 14, så det är därför ytterst underligt att även hans namn spottas ut ur titelns flammande bägare, men vad ska de göra? Bägaren har talat. Den legendariske spolingen får därför finna sig i att tävla mot äldre experter i grenar som är rent ut sagt livsfarliga.

Samtidigt är någon som vanligt ute efter Harry. Formen, där någon på skolan troligen inte är den han eller hon utger sig för och smider lömska ränker, har väl återkommit i samtliga delar hittills, men om den fungerar så... Här fungerar den fint. Vem är den grå eller färgstarka eminensen som får underliga saker att hända den här gången? Det är i alla fall inte Snape den här gången heller...

Det är förunderligt vilka toppskådespelare de får med i filmerna, och hur väl de fungerar i allmänhet. Favoriten Michael Gambon axlade ju framlidne Richard Harris Dumbledore-mantel i förra filmen och lyckas vara precis lika trygg och mysig som han är vidrig i vissa andra filmer. Alan Rickmans Snape är skön, om än lite underutnyttjad, och Gary Oldman gör återbesök som Sirius Black, om än i form av en pratande glödhög som gör effektnörden i mig full av beundran. Hårt arbetande Brendan Gleeson är nyanländ som den pluntsupande, halvgalne och burduse Alastor Moody, med dubbla eller kanske tredubbla uppdrag och en gedigen insikt i de mörka makterna. I en film där man nästan trycker in mer skådespelarkunskap än vad som känns anständigt för en "barnfilm" (jag har ju inte ens nämnt Maggie Smith och Robbie Coltrane) anländer slutligen mångsidige Ralph Fiennes i en svårigenkännlig och näslös skepnad och gör ett toppenjobb som "han, ni vet, som väl helst inte ska nämnas" (Voldemort, alltså!).

De unga tre i centrum, särskilt Rupert "Ron" Grint, har blivit säkra nog i sina roller för att klara av lite nya utmaningar, såsom äkta ovänskap vänner emellan och rentav lite halvt outtalad svartsjuka. I mitten av filmen får tävlingen och de större problemen stå åt sidan en stund för en skolbal, som faktiskt fungerar riktigt bra mitt i smeten. Kidsen beter sig realistiskt, intressant och ganska roande - särskilt kul är Harrys och Rons svårigheter att skaffa sig en date. Humor finns förresten utströdd lite varstans och är ofta av en rätt rolig art. I alla fall om man roas av saker som att det helt enkelt står "WIZ" på pokalen som de ska tävla om.

Effektnörden, som jag nämnde förut, är för övrigt salig mest hela tiden, för både stora och pyttesmå drakar och allt annat ser makalöst bra ut. Jag är helt säker på att skolan Hogwart inte finns i verkligheten, men där står den och där flyger kameran omkring murarna och tornen och minsta tegelsten känns solitt verklig. Bra klippning, bra foto och bra folkmyller gör sitt till. Många människor har jobbat hårt på inramningen och det känns därför skönt att filmen också fungerar som sådan. Snyggt skal runt blaskigt innehåll är ju bara sorgligt.

Varje ny Harry Potter-film har beskrivits som "mörkare" än den förra. Med mitt begränsade synfält kan jag bara konstatera att det stämmer vad gäller trean och fyran, när Mike "Fyra bröllop" Newell tar upp stafettpinnen som senast hölls av Alfonso Cuarón. Den svärta som utlovades i "Fången från Azkaban" blommar ut på ett helt annat sätt, men också under ganska allvarsamma former. Ett tävlingsmoment under vattnet blir en rent ut sagt förbannat otrevlig scen, med stora insatser och en samling sjöjungfrumanetbläckfiskar som får mig att tveka lite inför sommarens bad. Nye läraren förevisar de tre förbjudna trollformlerna genom att pina och döda en stackars äcklig insekt. Som grädde på moset bjuds vi på en domstolsscen med värsta svartlistningstidsvibbarna där man nästan tycker synd om ondskans hantlangare.

Jag är fortfarande lite frågande till böckernas hutlöst enorma framgång, men "Harry Potter och den flammande bägaren" är faktiskt en bättre film än vad historien som sådan borde kunna resultera i. Sluttonen är inte helt olik den i "Sagan om de två tornen". Svåra tider stundar. Och gärna det, om de skildras på det här viset. Då kan jag till och med köpa en deus ex machina eller två...

© Anders Lindahl
2005-11-17

(c) 2005 Warner Bros. Entertainment
Ron, Hermione och Harry blir som vanligt distraherade när de försöker plugga till provet.

Originaltitel: Harry Potter and the Goblet of Fire
USA, 2005
Regi: Mike Newell
Med: Ralph Fiennes, Rupert Grint, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Daniel Radcliffe, Emma Watson

Genre: Barnfilm, Fantasy, Äventyr
Svensk biopremiär: 2005-11-18
Teman: Harry Potter

Relaterat: Harry Potter och de vises sten (2001) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2010) Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (2011) Harry Potter och Fenixorden (2007) Harry Potter och fången från Azkaban (2004) Harry Potter och halvblodsprinsen (2009) Harry Potter och hemligheternas kammare (2002)


Ingår i följande teman


Harry Potter





     

Dela |