Once upon a time in Mexico (2003)

Mindre charm, mera grymheter

3 russin

"Once Upon a Time in Mexico" är oavsett vad titeln kan föra tankarna till inte någon episk maffiaskröna, utan ganska precis vad man kan förvänta sig av en film som inte bara är skriven och regisserad utan också "shot, chopped and scored" av Robert Rodriguez (vilken renässansman!). Hård och ganska påhittig action, snygga kameravinklar, högt ljud och ett varmgult mexiko-ljus över gator och torg.

Tankarna går ändå till Sergio Leone, och hans "Den gode, den onde och den fule" när man följer ett gäng bandidos och mer eller mindre lagliga figurer, alla med egna planer, som blir inblandade i ett inbördeskrig i Mexiko men mest försöker se till sina egna intressen.

Antonio Banderas gör för andra gången rollen som mördartrubaduren El Mariachi (i första filmen spelades han av Carlos Gallardo, som hade en annan roll i "Desperado"). I slutet av "Desperado" är El på gott humor och har Salma Hayek med sig i bilen. Här är han butter och hämndlysten av skäl som man kan gissa sig till ganska fort men som man inte får bekräftade förrän efter ett tag. Han tar sig an ett uppdrag från en CIA-agent och har till sin hjälp bland annat en godkänt skådespelande Enrique Inglesias. CIA-agenten har egna planer och är galet lömsk och elak på ett sätt som gör att man borde hata honom, vilket blir svårare eftersom han spelas av Johnny Depp. Kanske har jag "Pirates of the Caribbean" i alltför färskt minne, där hans karaktär kunde slippa undan med en hel del utan att kännas ond. Där skulle han dock aldrig exempelvis ha skjutit en kock av det enkla och underliga skälet att han lagar för god mat.

Utöver dessa har vi bland annat en ganska god president på väg att bli mördad, en sympatisk före detta FBI-agent (Rubén Blades i en av filmens mest minnesvärda roller), en lejd bandit utan lojaliteter (spelad av den oundviklige Danny Trejo), en gangsterboss (Dafoe) och hans amerikanske hjälpreda (Rourke), en specialstyrketjej (Mendes) med egna planer utöver de andra planer som hon egentligen inte heller borde vara del av och en farlig general. På något sätt har de alla sin plats i handlingen, men att redovisa för sambanden skulle bara bli för... jobbigt.

"Once Upon a Time in Mexico" är som väntat extrem John Woo-artad action, men mycket av charmen hos "Desperado" har ersatts av ett ilsket mörker och grymheter som jag inte riktigt var beredd på. Vissa scener gör rätt ont i ögat, och frågan är om Rodriguez helt enkelt är mer allvarlig (nästan lite krigiskt politisk) eller om han bara valt att underhålla på ett hårdare sätt.

Oavsett vilket är filmen egentligen inte särskilt speciell, men den fyller sitt syfte och har tillräckligt mycket av Rodriguez bildsinne och humor för att göra ett biobesök klart tänkbart.

© Anders Lindahl
2003-10-08Originaltitel: Once upon a time in Mexico
USA / Mexiko, 2003
Regi: Robert Rodriguez
Med: Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Mickey Rourke, Eva Mendes, Rubén Blades, Willem Dafoe, Cheech Marin m fl

Genre: Action, Kriminalfilm
Svensk biopremiär: 2003-10-10

Relaterat: Desperado (1995) El Mariachi (1992)     

Dela |