Snowfall - säsong 1 (2017)

Svindlande affärer från olika perspektiv

3 russin

Vinddrivna existenser i Los Angeles på 1980-talet. Gemensamma nämnaren är att flera, eller de flesta, av dem på något sätt dras in i drogsmugglingens förlovade land. Fastän de kommer från olika håll och drivs av olika motivationer. Det kan åtminstone under de första avsnitten verka utspritt, splittrat och en smula rörigt. Men det är levande. Lovande.

Kusinparet som i princip förråder sin egen familj för att själva göra sig en hacka och driva affärsverksamhet på sina villkor. Eller en halvgalen israel med ett residens i Donald Trump-stil, stormånglare i pulverbranschen. En ambitiös CIA-agent som ger sig i lag med en kille från Contras-rebellerna i Nicaragua för att prångla ungefär samma vara. Och en ung kille från mindre bemedlade förhållanden som tar en chans att försöka slå sig in i branschen för att komma någonvart i livet. Det är några av dem. Deras vägar korsas, flätas samman i olika vindlande kombinationer. Inte heller direkt hyperfokuserat och lätt att reda ut i början. Men det rör sig framåt.

De trasslar till det för sig. Stämningen är tung och ovissheten utbredd. Röda tråden är fortfarande drogerna som berusningsmedel och kanske framför allt som affärsmöjlighet. Och så har vi den där politiska dimensionen i att USA:s underrättelsetjänst under förtäckta former ger sig in i branschen. Serien fortsätter flytta runt fokus mellan de här karaktärerna och grupperingarna, på gott och ont. Det finns en tilltalande ton och realistisk atmosfär, snyggt fotograferad och atmosfärisk. Men det kan vara frestande att tappa fokus och lämna serien åt sitt öde, som jag gjorde ett tag innan jag återupptog bekantskapen. Mer utbildande än underhållande? ”Snowfall” är kvalitets-TV som ger en hel del tillbaka - men inte gratis.

Intensiteten och koncentrationen av händelser kommer och går, ja. Vi fortsätter cirkla runt mest i Los Angeles men även en del andra ställen. Engagemanget kan vackla men hittar ändå tillbaka. För det är något med hela atmosfären som känns genuint organiskt. Som om det handlade om riktiga människor. Som inte alltid fattar de bästa besluten men ändå är begripliga efter omständigheterna de lever under.

Huvudsyftet med serien, vad är det egentligen? Jag är aldrig säker. Men det har något intagande som stannar kvar. Olika personer från väldigt olika omständigheter blir delar av något större, inte nödvändigtvis något som vi skulle se som moraliskt försvarbart eller uppbyggligt, men som bevisligen hade en inverkan på samhället. Ett samhälle i en tid som vi får något slags djupare insikt om och inblick i.

- Det här kommer att bli enormt.
En ny produkt på gatumarknaden lanseras efter ett antal avsnitt och det är väl ett av seriens huvudärenden. Hur en ny typ av narkotika dök upp bland den redan omfattande floran och fick allvarliga konsekvenser. Hur började det och i vilket sammanhang? Om ”The Deuce” utforskar ljusskygga sidor av New York under 1970-talet och hur den moderna pornografibranschen växte fram, så är vi här på andra sidan Amerika något årtionde senare och ser en annan sida även av ekonomin. En annan marknad som inte i strikt mening är laglig men ändå omsatte - och omsätter - miljonbelopp. Ursäkta, miljardbelopp, världen över.

Allting har ett pris. Oavsett om du vill lyfta dig från slummen eller tjäna ditt land, eller bara tjäna pengar. Den här branschen kostar. Du måste vara beredd att göra saker du inte hade tänkt dig. Om jag rent dramatiskt kan ha invändningar mot den lite flackande formkurvan eller svårigheter att hitta fokus, så sammantvinnas trådarna ändå på ett mer och mer fängslande sätt i slutet av säsongen. ”Snowfall” säger mycket om pengar och makt och livet, som bra berättelser ska göra. Frågan är: kan det bli ännu bättre i fortsättningen?

© Johan Lindahl
2019-03-03

Credit: hbonordic.com

Credit: hbonordic.com

Originaltitel: Snowfall - Season 1
USA, 2017
Skapare/show runner: Eric Amadio John Singleton Dave Andron
Med: Damson Idris, Carter Hudson, Emily Rios, Sergio Peris-Mencheta, Isaiah John, Amin Joseph, Angela Lewis, Filipe Valle Costa, Michael Hyatt, Juan Javier Cardenas, Judith Scott, Malcolm M. Mays, Alon Aboutboul

Genre: Drama, Kriminalfilm, TV-serie     

Dela |