Killing Eve - säsong 1 (2018)

Ständiga överraskningar i svårdefinierat satirisk spionjakt

4 russin

- Jag vet att du är en psykopat.
- Kalla aldrig psykopater för psykopater. Då blir de upprörda.

Det kallar jag en riktig dialog på en första dejt. Eller vad det nu är. En är på jakt efter den andra. Men efter ett tag kan man fråga sig vem som jagar vem. Och vem som har övertaget. Två kvinnor. Två jobb. En dödar för betalning och en har uppgiften att sätta stopp för bland annat sådana otrevliga tilltag. Men hur kommer just deras drabbning att utvecklas?

Superproffs. Åtminstone i vissa avseenden, även om de inte alltid lever upp till sina bästa jag. Vad ’bäst’ nu egentligen representerar i sammanhanget. Och på det personliga planet kan de vara hur taffliga eller aviga eller obekväma som helst. Det samlade persongalleriet i ”Killing Eve” har överhuvudtaget en tendens att överraska hela tiden. Liksom handlingen i stort. Snart står det klart att lite vad som helst verkligen kan hända. Och att tonläget kommer att fortsätta skifta mellan svart komedi, över potentiell parodi på polisiär dramatik till ren och skär rysare.

Ingenting i serien kanske kan kallas fullständigt unikt, men kombinationen av egenskaper och stämningslägen gör den ändå speciell, vilket inte minst många entusiastiska populärkulturella tyckare världen över tycks ha identifierat ganska fort. Och gjort den till den något med akut kultstatus under våren 2018. Det är väldigt frestande att jämföra med aktuella HBO-skrönan ”Barry” som begår en liknande balansgång mellan komedi och spänning. Med gradskillnaden att ”Killing Eve” i grunden är mer av en thriller. Dock en sådan med stark betoning på mänskliga tillkortakommanden och de små detaljer som gör att ingenting blir så perfekt som man tänkt. Oavsett hur professionell och kompetent och kapabel man än är i sitt värv. Rent geografiskt så tuffar de åtta avsnitten i den här första säsongen omkring mellan metropoler i Storbritannien, Frankrike, Ryssland och några ställen till i förbifarten. Charmerande och samtidigt chockerande. Du vet som sagt aldrig precis vad som ska hända. Och likhögen växer.

Så vad är poängen till slut? Är upphovsteamet ute efter att välta hela spiongenren över ända, som en del lustfyllda spekulationer lyder? Oförutsägbara och lynniga på ett både lättsamt och regelbundet råbarkat sätt är de här första åtta avsnitten i alla fall. Det professionella och det personliga krockar. Ingen vet riktigt var gränserna går. Och kan man anta att dessa blir ännu mer diffusa i den andra säsong som verkar ligga i pipeline?

© Johan Lindahl
2018-06-05

Credit: hbonordic.com
En sofistikerad slaktare har slagit till igen och beskådar sitt verk. Vem är hon och vilka anlitar hennes tjänster?

Credit: hbonordic.com
Personalens pubkväll slutar i dålig stämning. Underrättelseverksamhet som födkrok kan ha sina baksidor.

Originaltitel: Killing Eve - Season 1
Storbritannien/USA, 2018
Regi: Jon East m fl
Skapare/show runner: Phoebe Waller-Bridge
Med: Sandra Oh, Jodie Comer, Fiona Shaw, Kim Bodnia, Owen McDonnell, Sean Delaney, Kirby Howell-Baptiste, Darren Boyd, David Haig

Genre: Thriller, TV-serie
Hemmabio: 2019-04-01

Relaterat ur russinbloggen
2018-04-28: Dråplig dödsdans i ”Killing Eve”     

Dela |