Silicon Valley, säsong 5 (2018)

"Something's wrong with your frunk. It's all frucked up."

4 russin

I korthet: ”Silicon Valley” är fortfarande en av 2010-talets bästa serier, inte bara en av de roligaste och mest citatvänliga.


Första säsongen utan Ehrlich Bachman (T.J. Miller) är farhågorna till trots precis vad den borde vara; den roliga (ofta sjukt roliga) fortsättningen på den sedelärande historien om en mjukvarustartup i The Valley och dess ojämna väg mot toppen. Det företag som ofta bara bestått av en handfull kivande killar har många anställda nu. Richard Hendricks, det osmidiga snillet, nervös-kräks inför dem allihop och försöker som vanligt balansera sin stissiga personlighet och sitt lite för goda hjärta med sina ambitioner, som nu kan sammanfattas kort och koncist: att bygga ett nytt Internet. Oberoende av annonser och missbruk av användardata. Internet som det borde vara.

Jared är som vanligt den odiskutabla klippan och citatmaskinen, lika sympatisk och kunnig som genuint konstig. Kanske den bästa underhuggarkaraktären sedan Waylon Smithers. Gilfoyle och Dinesh käbblar vidare med varandra, trots sin nya, upphöjda status. Dinesh når nya höjder av fåfänga och dumhet och Gilfoyle kör sitt vanliga stenansikte. Jin Yang får gott om utrymme och försöker bland annat få Ehrlich dödförklarad, och Gavin Belson är tillbaka som Pied Pipers fiende nummer ett. Monica (vars efternamn tydligen är Hall) har länge en tillbakadragen roll och ringer bokstavligen in sina flesta scener medan hennes chef, den monumentalt fyrkantiga Laurie Bream, syns och roar desto mer.

- Immediately after your departure I consumed two egg whites and a green bean and regained my composure.

En artificiell intelligens vid namn Fiona är inblandad i några av de mest minnesvärda scenerna.

- I told her that I was afraid of being found out as a fraud. And she told me that she's afraid of magnets.

Vi lär oss om Tesla-bilars olika hastighetslägen och om vådan av att outa någon som kristen i Silicon Valley. Och givetvis tar de sig också an kryptovaluta. Det är i det här avsnittet som Gilfoyles enormt irriterande larmljud från datorn stjäl showen, åtminstone fram tills att vi får förklaringen till att Russ Hanneman ('The worst person in the world') letar efter ett par jeans på en soptipp. Som vanligt känns det också som om man lär sig en hel del om företagande i vår tid; fikonspråk och termer blir konkreta, oftast förstås på ett roligt sätt.

Tydligen upptar vanligen Ehrlichs upptåg två hela avsnitt sammanlagt, för den här säsongen är dock bara åtta avsnitt lång, och det går undan på slutet. Men vanan trogen levererar de en episkt spännande final där man kastas mellan hopp och förtvivlan gällande Richard Hendricks företag och där skiftande affärsallianser och personliga motiv kan förändra allt.

Och även om man, precis som i slutet på varje säsong hittills, kunde acceptera ett slutligt avslut här finns det all anledning att hoppas att de fortsätter att syna vår teknologiska samtid och människorna vars krassa, visionära eller småaktiga motiv påverkar den så skrämmande mycket. Cambridge Analyticas sedelärande missbruk av Facebook-data torde ge ingångar till flera avsnitt, även om man i enlighet med traditionen skulle undvika de uttalat politiska aspekterna. Det hade känts märkligt trösterikt att se Gilfoyle sammanfatta demokratins sönderfall i sitt oändligt cyniska, tonlöst avmätta tonfall. Och kanske rentav se Richard rädda den.

Och vad vore livet utan en räcka nya repliker från Jared?

- I did have to cancel a speaking engagement this afternoon, with an underprivileged middle school computer education class, but I suppose being abandoned by a role model is in itself an important life lesson.

© Anders Lindahl
2018-05-19Originaltitel: Silicon Valley, Season 5
USA, 2018
Skapare/show runner: Mike Judge
Med: Thomas Middleditch, Martin Starr, Kumail Nanjiani, Amanda Crew, Zach Woods. Matt Ross

Genre: Komedi

Relaterat: Silicon Valley, säsong 1 (2014) Silicon Valley, säsong 3 (2016)     

Dela |