Don't Breathe (2016)

"Just because he's blind doesn't mean he's a saint"

3 russin

Detroit. Elände. Övergivna kvarter. Men ett av husen är bebott. Av en ensam krigsveteran som efter en tragedi ruvar på ett rejält skadestånd. Pengar som Rocky, hennes kille och hennes vill-vara-nya-kille väl kunde ha bättre nytta av. De är tjuvar med motivation, med drömmar om ett bättre liv i Kalifornien. Då är det väl okej att råna en blind?

Stephen Lang, en favorit bland halvdoldisarna alltsedan 80-talsserien "Crime Story", spelar en oseende men näppeligen hjälplös man som inte står handfallen när tre tjuvar bryter sig in i hans hem. En tragisk men mer farlig än sympatisk figur. Med en färdig världsbild som ger honom fritt spelrum:

- There is nothing a man cannot do once he accepts the fact that there is no god.

Han vill hellre döda inkräktarna än kalla på lagens väktare, av smått chockerande skäl som framgår kanske halvvägs in i filmen. Vovven är heller ingen vanlig, vänlig ledarhund. Husets rottweiler möjliggör flera spännande situationer i kombination med sin handlingskraftige ägare som effektivt förlitar sig på hörsel och händer. Och vapen.

Från mannen bakom den omvittnat blodiga (även i sammanhanget) remaken på "Evil Dead" väntar man sig kanske ännu mer blod nästa gång, men han har faktiskt gått den motsatta vägen. Mot något utan övernaturliga inslag, till exempel. Något intensivt spännande snarare än utstuderat horribelt, om än med en del vrickade och provocerande inslag. Trots vissa ytliga likheter med franska "Livid" är det här något ganska annorlunda även gentemot det, snarare överlevnadsskräck med ekon av "The People Under The Stairs".

Det är också en film som behåller greppet när man ser den men inte gör något djupare avtryck. Idérikedomen är inte fantastisk. Ingen modern klassiker, alltså, men en effektiv rysare med en smart hook.

© Anders Lindahl
2017-02-25


Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionskopia
© 2016 Blind Man Productions
Det skulle ju vara ett lätt jobb det här ...

© 2016 Blind Man Productions

Originaltitel: Don't Breathe
USA, 2016
Regi: Fede Alvarez
Med: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Franciska Törőcsik

Genre: Skräck, Thriller
Hemmabio: 2017-02-06     

Dela |