En man som heter Ove (2015)

Ovettige Ove oväntat berörande

3 russin

Kortrecension

- Det är inte så enkelt att ta livet av sig som man tror.

En återkommande liten detalj här är att 59-årige, nyligen förtidspensionerade änklingen Ove Lindahl misslyckas med företaget att avsluta sin egen existens på jorden. ”En man som heter Ove” är en feelgood-film, om jag inte sagt det förut. Mestadels. Byggd på en bok av Fredrik Backman, tydligen läst av många svenskar. Men inte av mig.

Karikatyrer. De är många. Men till slut utvecklar sig den tragikomiska skrönan om en surmulen man i övre medelåldern med sociala interaktionshandikapp och ständiga vredesutbrott, till en oväntat berörande berättelse. Med en sensmoral i stil med, säg, ”Om en pojke”. Ensam är inte stark. Goda grannar är något värdefullt. Vänskap kan uppstå där man minst anar det. Vem kan protestera?

Ove är ogin och tjurig, en paragrafryttare som fullt medvetet verkar vilja stöta alla andra ifrån sig. Men efter två timmar där hans liv rullas upp i återblickar och där nya bekantskaper oväntat envist arbetar på att bryta sig igenom hans barriärer så har Hannes Holm med förhållandevis finkänsliga gester och ett behärskat formspråk gjort en svensk modern saga, som kanske framförallt riktar sig till den något äldre publiken och gör det hyfsat framgångsrikt. En miljon biobesökare i Sverige är få filmer förunnade och det strecket passerades upplysningsvis för några dagar sedan, när detta skrivs någon dag före den Guldbaggegala där ”Ove” också nominerats för bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll, foto samt sminkning. Fick jag med allt?

Rolf Lassgård. Han är väl som gjord för att spela en Ove så här dags. Matchad av framförallt Bahar Pars, som nyanlända höggravida grannfrun, hon som utmanar Oves attityder och livsandar när han bokstavligt talat står med snaran om halsen. I en mer eller mindre klassiskt anrättad svensk feelgood-film. Sade jag det?© Johan Lindahl
2016-01-17

Originaltitel: En man som heter Ove
Sverige, 2015
Regi: Hannes Holm
Med: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Simon Edenroth, Ida Engvoll, Stefan Gödicke, Karin de Frumerie, Zozan Akgün, Anna-Lena Bergelin, Jessica Olsson, Johan Widerberg

Genre: Drama, Komedi
Hemmabio: 2016-05-09     

Dela |